Estudiants de primària s’inicien en la tecnologia 3D

Els alumnes van fer tallers de disseny i impressió al FabLab de les Terres de l’Ebre

Els alumnes de 6è de primària de l’escola Soriano Montagut d’Amposta han participat aquesta setmana en una jornada amb diversos tallers que els han permès conèixer noves matèries tecnològiques i tenir un primer contacte amb elles.

La formació, que va tenir lloc al FabLab de les Terres de l’Ebre, consistia en un taller de ‘Design thinking’ i d’un altre de disseny i d’impressió 3D. Els alumnes assistents es van dividir en dos grups on de forma col·laborativa van treballar per dur a terme projectes i endinsar-se en la innovació i les noves tecnologies.

Així, els alumnes van col·laborar per desenvolupar una idea com a resposta a un problema que se’ls va plantejar en el taller de ‘Design Thinking’, a més de poder dissenyar una peça, en aquest cas un vaixell. Per a aquesta segona formació, els alumnes van preparar i presentar el seu propi projecte, i el més ben dissenyat es va imprimir en format 3D. D’aquesta manera, van poder veure com el que estaven produint digitalment es traslladava a la realitat i tot el procés per aconseguir-ho.

Aquestes formacions, que estan obertes a tots els centres educatius i entitats del territori, permetent als participants adquirir noves habilitats i competències en l’àmbit tecnològic i fer-ho de manera pràctica. Segons explica Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, un dels pilars fonamentals d’aquest nou espai és la formació. «Havíem plantejat fer activitats extraescolars i havíem estat treballant amb el Departament d’Educació per poder incorporar a les escoles, també de forma curricular, activitats al FabLab».

Formació per al futur

Aquesta introducció a nous coneixements tecnològics va lligada a la voluntat d’encaminar la formació cap a noves professions, coneixements i habilitats relacionades. En aquest sentit, tal com assenyala Artur Tallada, director de Recursos del Montsià, els currículums docents s’estan reformulant cada cop més en aquesta direcció. A més, a partir del pròxim curs al FabLab també oferirà un Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació 3D, jocs i entorns virtuals.

«Recentment, estem en un canvi de currículum, tant a primària com a secundària i una de les novetats és la introducció del pensament computacional», explica Tallada, detallant que ara en tots els nivells educatius es farà una aposta per la programació, el món maker o la fabricació 3D. «Són vies totalment innovadores i el món educatiu està anant cap aquí. En aquest sentit, el Departament d’Educació també té programes d’innovació, ciència, tecnologia o matemàtiques. Per això el FabLab pot ser un espai important, és un lloc on tenim a l’abast recursos que difícilment a altre lloc podem trobar», apunta el director.

Per la seva banda, Tomàs afegeix que «aquest és el model de societat cap al que hem d’anar, per fer canvis i innovar, perquè els nens toquin les noves tecnologies i tècniques innovadores des de menuts i agafin aquests nous coneixements».

Temas: