Valls ultima els preparatius per Sant Joan

La Unió d’Anelles de la Flama organitza diferents esdeveniments per celebrar els 25 anys de l’Os

19 junio 2024 10:37 | Actualizado a 19 junio 2024 11:04

Ja fa dies que al local de la Unió d’Anelles de la Flama (UAF) hi ha moviment. Les agrupacions fan els últims moviments per acabar de fer rodar tot l’engranatge per poder afrontar aquests dies que venen a la ciutat de Valls.

El Ball de Cavallets de Valls, el Ball de Diables, el Lleó, la Mulassa o el Drac són només alguns dels elements que formen part de l’entitat i que sortiran durant els dies de Festa Major de Valls. Tot això no surt envà, sense haver assajat, per això ja fa mesos que treballen per poder oferir la seva millor versió.

Albert Oliva, pressident de la UAF explica que «fa molts mesos que l’entitat prepara la festa amb la posada a punt del vestuari i els assajos», i a més d’això també destaca la coordinació amb la resta de colles, totes aquelles que formen part de l’entitat. Per aquest motiu es mostren molt contents, i tenen moltes ganes ja de fer front a aquests dies, que asseguren que són de molta activitat.

Un quart de segle

A més de tot això, enguany l’Os de Valls està d’aniversari. Celebra els seus 25 anys i durant els dies de Sant Joan també ho festejaran. Per aquest motiu han preparat tot un seguit d’activitats per a tots els públics, perquè tothom sigui partícep d’aquesta festa.

Des de la UAF afirmen que són els dies més importants i els afronten amb moltes ganes

El mateix 22 de juny, la Biblioteca Popular de Valls acollirà la Valls Folklòrica, el cicle acadèmic de cultura popular de la Unió d’Anelles de la Flama, que s’ha organitzat una ponència que porta per títol ‘Les festes de l’Os als Països Catalans’, a càrrec de Kassim Carceller, investigador sobre aquest tipus de celebracions i comissari de l’exposició amb el mateix nom.

Així com indiquen des de la UAF, Carceller ve des de València, concretament des d’una petita població dels Ports, on se celebra la Festa de l’Onso, que ja es va poder veure de forma excepcional durant les Decennals 2021+1 de Valls que es van fer ja fa dos anys.

Però la celebració forta serà a través de la Mostra de Bestiari Salvatge de Catalunya, on s’hi concentraran elements festius que representen animals salvatges d’arreu de Catalunya. En total, hi participaran vuit bèsties que són: l’Isard de Llinars del Vallès, la Porca de Sant Climent de Llobregat, l’Òliba de Navàs, el Voliak d’Oliana, en Pere i la Lloba de Reus i l’Os de Llívia, l’únic d’aquesta espècie fora de Valls. Naturalment, també hi participaran l’Os gran i petit i el grup de trabucaires de Valls.

$!Donar el xumet a l’Os és un dels grans actes de la festa. Foto: Alfredo González / DT

Tot això, també tindrà lloc el dia 22 de juny a partir de les 12 i passarà per diferents carrers de la ciutat. Abans, a les onze s’exposaran els elements al passeig dels Caputxins.

Per trobar les primeres referències de l’Os de Valls hem d’anar fins al mes de maig de 1764, on en una crònica es relata la sortida extraordinària dels diversos balls i elements festius per acompanyar el retorn de la Mare de Déu del Lledó al seu santuari per la festa d’acció de gràcies, que la ciutat va dedicar a la Santa Imatge perquè va intervenir per unes rogatives per la pluja.

Però no és fins al 1999 quan es tira endavant la seva recuperació i es fa amb cartó i fibra de vidre a càrrec de Lluís Musté i altres membres de la UAF. És una figura zoomòrfica poc habitual a Catalunya que es podria vincular a Valls, amb el patronatge de Santa Úrsula, la ‘petita ossa’.

La figura de l’Os és poc habitual arreu de Catalunya i es va recuperar el 1999

L’any 2010 l’Os de Valls va presentar una nova imatge que va mantenir els trets característics i la seva estructura, però va millorar aspectes tècnics i la imatge estètica.

La trobada que es farà és molt singular, perquè entre altres coses, així com afirma Oliva, no s’ha fet mai en cap altra part de Catalunya. Tot culminarà a la plaça de les Garrofes, amb una exhibició de tots els elements que hi participaran. A més es farà un dinar de germanor al local social de l’entitat.

Tothom es mostra molt content i amb ganes de poder començar aquesta Festa Major, que ja ha pogut ensenyar alguns dels actes, però que a partir de dijous donarà el tret de sortida oficial a tot el gruix, i que s’allargarà fins el dimarts.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari