El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona demana a la Generalitat que creï llocs de treball específics en l’àmbit comunitari

Avui se celebra el II Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària al Palau de Congressos

25 octubre 2023 08:09 | Actualizado a 31 octubre 2023 19:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les infermeres de primària tenen sobre la taula un tema que les preocupa, i molt. El reconeixement de l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària. Això implica que per treballar com a infermera a l’atenció primària a Catalunya no s’exigeixi l’especialitat. És per això que des de CODITA demanen a la Generalitat crear llocs específics per a les infermeres especialistes en Infermeria Familiar i Comunitària (IFiC). A Catalunya, a diferència d’altres CCAA, no hi ha convocatòria d’oposicions específiques, ni llocs de treball específics per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària.

L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’Infermeria, es va reconèixer l’any 2005, i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Des de llavors, són 13 les promocions, i ja hi ha a Catalunya 811 residents formades.

Avui se celebra el II Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària al Palau de Congressos

Malgrat aquesta especialitat, que garanteix l’expertesa infermera en Atenció Primària i Comunitària, a Catalunya no s’han creat llocs específics. «No entenem que encara no s’hagin creat aquests llocs de treball que si existeixen ja en altres CCAA, com Aragó, Balears, Galicia, País Basc, València, Andalusia o Murcia, per exemple», explica la infermera Dolors Faiges, vocal de primària de CODITA. «Això suposa un problema, i és que formem aquestes especialistes, i després marxen perquè a altres CCAA troben llocs de treball adequats a la seva especialització». A més, des de CODITA recorden que falten infermeres. El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya assenyala que caldria duplicar el nombre d’infermeres en el primer nivell assistencial. A Catalunya, segons el Departament de Salut, la ràtio està en 6,09 infermeres per cada 1.000 habitants, mentre que a Europa està en 9 infermeres per cada 1.000 habitants.

L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’Infermeria, es va reconèixer l’any 2005, i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR)

Congrés

En aquest context, avui se celebra el II Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària, al Palau de Congressos de Tarragona. La trobada s’iniciarà amb una conferència inaugural a càrrec de Júlia González Vaca infermera i professora a la Universitat de Barcelona. A les 10.30 h es farà la taula de debat sobre l’expertesa de la Infermera Familiar i Comunitària, on participaran Olga Gómez, infermera experta en diabetis de la Xarxa Tecla; Anna Roig, infermera referent territorial de ferides complexes a l’ICS Terres de l’Ebre; Loli Villareal, infermera d’atenció domiciliària i gestora de casos a Reus; i Sònia Ponce, infermera especialista en pediatria i referent territorial de Salut i Escola a Terres de l’Ebre.

I a partir de les 12 i fins a les 14 hores es realitzaran diferents tallers que permetran millorar habilitats i coneixements entorn d’àmbits de l’atenció primària.

Comentarios
Multimedia Diari