La central nuclear d’Ascó compleix 40 anys en funcionament

Els responsables reivindiquen que la planta d’energia nuclear ha permès estalviar l’emissió de 193 milions de tones de CO2 a l’atmosfera durant aquestes quatre dècades en marxa

01 septiembre 2023 11:03 | Actualizado a 01 septiembre 2023 11:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 13 d’agost del 1983 es va sincronitzar per primera vegada a la xarxa elèctrica la unitat 1 de la central nuclear Ascó. Tot i que l’operació comercial no es va iniciar fins al 10 de desembre del 1984, la primera data marca l’inici de la vida operativa de la planta, d’acord amb el criteri establert pel Consell de Seguretat Nuclear. És per això que el passat 13 d’agost del 2023 Ascó I va complir els 40 anys d’operació, una fita que marca, alhora, l’entrada de la planta a l’anomenada operació a llarg termini.

La sol·licitud per a la construcció de la central nuclear Ascó va tenir lloc el 1970, però no va ser fins al 1974 quan el llavors Ministeri d’Indústria i Energia va concedir la corresponent autorització. El permís d’explotació va ser concedit el 1982 i, aquell mateix any, es va dur a terme la primera càrrega de combustible.

El 17 de juny del 1983, el reactor va aconseguir la seva primera criticitat i el 13 d’agost es va produir la primera connexió a la xarxa.

Durant aquests 40 anys de funcionament, la unitat 1 de CN Ascó ha generat 293,8 TWh en els 30 cicles d’operació, erigint-se en una de les instal·lacions que més energia elèctrica ha produït a Espanya en tota la seva història.

Ascó I ha generat l’equivalent al consum dels 18,9 milions de llars espanyoles actuals durant quatre anys i mig, una energia, a més, lliure de gasos d’efecte hivernacle que ha permès evitar fins ara l’emissió de més de 193 milions de tones equivalents de CO2.

Així mateix, la central ha atorgat estabilitat al sistema elèctric durant 40 anys gràcies a un altre dels elements clau de la generació elèctrica d’origen nuclear: la garantia de subministrament proporcionada per un factor de càrrega global superior al 80%. El factor de càrrega és el percentatge d’energia elèctrica produïda en relació amb la que s’hauria pogut generar funcionant al 100% de potència en tot moment.

Des del 1983 la planta nuclear de la Ribera ha generat 293,8 TWh d’energia bruta

Ascó I és la primera de les tres centrals operades per ANAV que assoleix l’operació a llarg termini i afronta aquesta nova etapa en condicions òptimes de seguretat i fiabilitat. Per això, ANAV inverteix anualment més de 30 milions d’euros per planta en la millora i modernització de les instal·lacions i els sistemes, així com en la renovació dels seus components principals.

A més, ha protagonitzat un complet procés de relleu generacional, pel qual la generació que va posar en marxa i va operar les plantes durant les primeres dècades de funcionament ha anat donant pas a un equip humà actual que, als seus 45,7 anys d’edat mitjana , se sent plenament preparat per afrontar els reptes que plantejarà el futur.

La preparació per a una operació a llarg, tant d’Ascó I com d’Ascó II i Vandellòs II, es completa amb l’intens treball que realitza ANAV en col·laboració amb diferents organismes internacionals per garantir una operació d’acord amb els més alts estàndards de seguretat i fiabilitat.

Mostra d’això és el programa Peer Review de WANO (de l’anglès, Associació Mundial d’Operadors Nuclears), al qual se sotmeten periòdicament Ascó i Vandellòs II en la recerca de la millora contínua a les diferents àrees que componen l’operació de les centrals, i també ho és el programa SALTO (de l’anglès, Aspectes de Seguretat per a l’Operació a Llarg Termini) de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica.

Es tracta, aquest últim, d’un programa enfocat específicament al funcionament a llarg termini de centrals nuclears al qual ANAV participa voluntàriament, i es converteix en el primer operador de centrals nuclears d’Espanya a sol·licitar una avaluació d’aquestes característiques. Com ja es va informar en el passat, el procés es va iniciar el 2019 amb una avaluació preliminar i va tenir continuïtat el juliol del 2021 amb una missió a CN Ascó en què 11 experts procedents de 8 països van concloure que la pràctica totalitat de les activitats de gestió de l’envelliment i operació a llarg termini ja estan en plena consonància amb els estàndards de l’OIEA.

El programa SALTO de l’OIEA prosseguirà els primers dies de setembre amb la recepció a CN Ascó d’una missió de seguiment on diversos experts avaluaran l’estat d’implementació de les recomanacions de millora efectuades l’any 2021.

Les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II continuen operant de manera segura, fiable i contribuint a la garantia de subministrament elèctric. La seva producció conjunta va cobrir, l’any 2022, el 9,9% de la demanda d’energia elèctrica a Espanya i fins al 57,3% de la demanda a Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari