Aprendre sense pressió d’exàmens i compartir coneixement a Reus

El Centre de Lectura acull dos seminaris, un de científic i un altre de més creatiu, adreçats a persones actives majors de 55 anys. A la primera edició, s’hi han apuntat 42 persones

29 noviembre 2023 20:24 | Actualizado a 30 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una formació per adquirir coneixements i gaudir aprenent; i, tot, mentre es crea comunitat. Això és el que buscaven Coia Boqué i Dolors Olivé, coordinadores del programa formatiu ‘Gaudir de l’experiència, estratègies per entendre el món’. Es du a terme des de l’octubre i fins a mitjans de desembre al Centre de Lectura de Reus. Es tracta d’una proposta articulada a través dos seminaris, adreçats a persones a partir de 55 anys, «amb inquietud per compartir experiències i enraonar sobre temes d’actualitat».

Tot va començar, per a Boqué i Olivé, quan buscaven una iniciativa formativa per a gent activa ja jubilada a Reus: «Buscàvem una activitat cultural i n’hi ha molta, oferta de gimnasos, idiomes, dansa, pintura, ioga, costura...». «Buscàvem, però, una d’una altra mena, per continuar aprenent», diuen. Van fer una formació a Barcelona i va servir d’inspiració per crear una iniciativa a Reus.

Pel que fa al contingut dels seminaris, un està relacionat amb com la ciència transforma el nostre món i l’altre sobre la cultura a l’època de plataformes com Netflix i Spotify, amb debat sobre el canvi i altres perspectives. Aquestes formacions han cridat l’atenció d’un nombre d’assistents «aclaparador», celebren Boqué i Olivé. Els assistents són 40 i escaig i, a banda de Reus, vénen de municipis com Vilaplana, Maspujols o Capçanes.

Dit això, «ens plantegem donar-li continuïtat, s’ha creat un lloc de trobada i hi ha grups amb caràcter i molt de coneixement per compartir». No es pensaven que «respondria tanta gent i n’hi ha d’allò més compromesa».

Un dels valors afegits d’aquestes sessions formatives són els formadors i així ho justifiquen: «Creiem que el fet que siguin joves ens aporta una perspectiva diferent, ens ajuden a entendre una sèrie de temes que, potser, d’una altra manera no coneixeríem; aprenem sense pressió d’exàmens ni treballs i qui imparteix transmet l’estimació que té per la seva professió».

La tria de formadors

La tria de formadors «ha sigut una experiència i hem comentat els continguts amb ells i debatut les seves propostes». En el seminari de ciència, hi ha al capdavant la llicenciada en Química Lydia Cabau, qui també té un Màster en Prevenció de Riscos Laborals i un altre en Nanociència i Nanotecnologia per la Universitat Rovira i Virgili, entre altres titulacions.

El seu coneixement ha permès oferir un programa dinàmic, on ha donat nocions de biotecnologia aplicada en diversos camps, com la medicina i la salut. Pel que fa al seminari de l’àmbit creatiu, el du a terme el compositor, multiinstrumentista, intèrpret i productor musical Joan Arnau Pàmies. Amb ell, els estudiants fan un recorregut de temàtiques diverses sobre la cultura i la societat actuals, amb vincles entre la creació artística, les indústries culturals i l’economia global.

Conceptes com la intel·ligència artificial, assenyalen, surten en els dos seminaris. I és que «es contempla des de tants camps, que valia la pena abordar el tema, ja que està a l’ordre del dia». Més informació al web centrelectura.cat.

Comentarios
Multimedia Diari