Empat en la votació per canviar el nom de la Bisbal de Falset

La consulta pública per canviar el complement del nom del municipi compta amb un 20,3% de participació, amb 78 vilatans que voten pel canvi i uns altres 78 que no

28 abril 2024 21:02 | Actualizado a 28 abril 2024 21:21

La Bisbal de Falset ha acollit aquest diumenge 28 d’abril una consulta popular per decidir si es canvia o no el complement del nom del poble. El resultat ha estat d’empat: 78 vilatans han decidit que sí, que volien canviar-lo per la Bisbal ‘de Montsant’ i uns altres 78, que no; més tres vots en blanc. El total de 159 vots ha donat un percentatge de participació d’un 80,3%. En declaracions sobre el tema a l’alcalde de la vila, Òscar Vidal, «no ens ho esperàvem. A partir d’ara, ens reunirem per parlar-ho i creiem que, en qüestió de dos o tres dies, decidirem què fer».

Al voltant de 200 veïns majors de 16 anys han estat cridats, doncs, a votar aquest diumenge, s’han hagut de decidir entre ‘la Bisbal de Falset’ i ‘la Bisbal de Montsant’.

La proposta de modificació, que ha obtingut el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, pretén diferenciar-se de Falset i afegeix un element lligat al poble com és la serra de Montsant. «Tenim la serra aquí mateix, l’escola es diu Montsant, el riu també, el nostre oli és l’oli Montsacer -Montsant en llatí... Llavors, cau pel seu propi pes», ha dit a l‘ACN aquest matí de diumenge la tinent d’alcalde, Irene Perelló.

L’Ajuntament, en un primer moment, es va comprometre a acatar el resultat, i si la majoria dels veïns triaven canviar el nom a ‘la Bisbal de Montsant’, s’iniciaria el procés administratiu per fer-lo efectiu. Això, però, almenys de moment, haurà d’esperar.

Les tres Bisbals

Al llarg del matí de diumenge, el 20% de la població va exercir el seu dret a vot. A tot Catalunya, a tot això, hi ha tres Bisbals: la de l’Empordà, la del Penedès i la de Falset, que a partir del 1858 van afegir un complement de nom per diferenciar-se entre elles. «A nosaltres ens va tocar la Bisbal ‘de Falset’ perquè el partit judicial al que pertanyem és Falset», va assenyalar Perelló.

Després de consultar amb l’Institut d’Estudis Catalans la viabilitat de canviar el nom del municipi, finalment l’equip de govern local ha impulsat la consulta popular.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari