El perquè d'un no que és un sí

El meu 'no' és un 'sí' al diàleg, a la seguretat jurídica, a Europa i a la cohesió social

19 mayo 2017 20:59 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Explica la història que el tsar Pere I de Rússia, anomenat «el gran», va voler modernitzar i occidentalitzar l’estat rus, per tal d’homologar-lo als principals corrents culturals absolutistes del segle XVII. El símbol de la magnificència fou Sant Petersburg, la nova capital a la costa del Bàltic, que evidenciava el poder del Pare de totes les Rússies.

Entre les extravagàncies destaca l’edicte que el tsar va promulgar, l’any 1698, que establia l’obligatorietat de què tots els homes de l’imperi anessin amb la barba afaitada, seguint la moda europea masculina d’anar ben rasurats. La decisió fou rebutjada per la societat moscovita, que identificava les seves llargues barbes en un referent d’identitat.

Pere I, davant les reticències dels seus súbdits, va imposar càstigs corporals (sovint intercanviables per multes pecuniàries) a tot aquell rus que incomplís la disposició reial del tsar. Els deliris megalòmans, produïts per l’obcecació delirant de l’autòcrata, portaren la societat russa a un atzucac.

Salvant la distància i respectant el tempus històric, l’exemple serveix per il·lustrar el moment polític actual que viu Catalunya. Un 48% de la societat catalana donà suport amb els seus vots a un projecte polític que proposava la desconnexió amb l’Estat espanyol i instava al Govern de la Generalitat a crear estructures d’estat.

La proposta no comptà amb el suport de la majoria de ciutadans, tanmateix els diputats electes de CDC, d’ERC i de la CUP, aprovaren, el 9 de novembre, la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya que contempla, en el segon punt, l’inici d’un procés de creació d’un Estat català en forma de república, la qual cosa dispara el tret de sortida de la declaració unilateral d’independència de Catalunya.

Aquests dies assistim a un sainet polític que no té equivalent en l’Europa contemporània. Els estira-i-arronses entre les forces independentistes per repartir-se les quotes de poder aboquen la societat al desencís i minen la credibilitat internacional de Catalunya.

Enmig del marasme, alguns partits volen obtenir la complicitat dels ajuntaments per justificar una il·legalitat que només pot conduir al desconcert i a la fragmentació. Tarragona no queda al marge de l’estratègia independentista, per això, en el passat plenari alguns partits van presentar una moció de suport a la Resolució 1/XI del Parlament. Com a conseller d’Unió vaig votar no perquè aposto pel diàleg entre el Govern de Catalunya i el Govern de l’Espanya, diàleg que no exclou un referèndum pactat amb l’Estat espanyol, que serveixi per decidir, de forma democràtica i legítima, quin és el futur polític que desitgen tots els catalans. Winston Churchill havia escrit que «el valor és el que es necessita per aixecar-se, però també és el que cal per asseure’s i escoltar».

El meu no és un sí al diàleg, a la seguretat jurídica, a Europa i a la cohesió social i territorial de Catalunya. És un sí al respecte democràtic, a l’estabilitat econòmica, a la creació d’ocupació... Al capdavall, és un sí a la convivència democràtica, que és el gran patrimoni del catalanisme integrador.

No esperem que ens passi com a Pere el Gran, respectem la voluntat de la majoria, ja que «els que no volen ser vençuts per la veritat, seran vençuts per l’error» (Sant Agustí).

Comentarios
Multimedia Diari