Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Terra de mals polítics

    29 septiembre 2022 20:39 | Actualizado a 30 septiembre 2022 07:00
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El lamentable espectacle que estan donant els nostres governants m’agafa rellegint el Diari de Joan Baptista Xuriguera en una edició de Josep Camps i Arbós. Vaig tenir la sort de poder entrevistar Joan Baptista Xuriguera en el seu despatx de Barcelona.

    Malgrat l’avançada edat i la ceguesa, mantenia una clarividència que torno a descobrir en la lectura del seu dietari. Xuriguera és especialment conegut pel seu utilíssim llibre Els verbs catalans conjugats, però l’extensa obra d’aquest polític fundador del POUM abasta tots els gèneres.

    «Catalunya, tragèdia de país fronterer, que té el cos aquí i l’esperit allà. O bé el cos i l’esperit dividits, que encara és pitjor». Del Diari de Joan Baptista Xuriguera (gener de 1950)

    Tornant al Diari retallo les anotacions fetes el juny i l’octubre de 1950 des de Mollerussa: «Més d’una vegada s’ha dit que Catalunya és un poble que ha estat mancat de polítics». «Castella, terra àmplia i àrida, dona mals comerciants, però bons polítics. Catalunya, terra dividida i multiforme, dona mals polítics, però dona bons comerciants. Catalunya mira el benefici immediat, Castella la significació i el prestigi.

    Catalunya mira el detall, Castella mira la perspectiva». I per commemorar l’aniversari de l’1 d’octubre una cirereta: «Les idees acostumen a morir en la via morta d’un tòpic quan es posen en moviment».

    Comentarios
    Multimedia Diari