Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Edificis d’ús turístic a Tarragona: l’equilibri que hem d’assolir

10 noviembre 2024 19:29 | Actualizado a 11 noviembre 2024 07:00
Jordi Vilar
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tarragona es troba en un moment decisiu per definir el seu futur en matèria d’habitatges d’ús turístic (HUT). Trobar l’equilibri entre els interessos del sector turístic, el dret a l’habitatge, la dinamització econòmica i la preservació de la cultura local és un repte. No obstant això, a diferència d’altres ciutats com Barcelona, Tarragona encara té temps per prendre decisions encertades que evitin una situació insostenible. Per aconseguir-ho, és imprescindible que tots els actors implicats –ajuntament, empresaris, veïns, turistes i sectors econòmics i culturals– tinguin veu en aquest debat.

Un aspecte essencial en aquesta discussió és comprendre d’on partim i cap a on volem anar. L’equilibri no es pot assolir sense una anàlisi clara de la situació actual i unes bases fermes que permetin regular el sector de manera sostenible. I sí, regular és clau, perquè només amb normes consensuades es garantirà que aquest equilibri perduri en el temps.

Tarragona podria inspirar-se en el decret de la Generalitat com a referència, tot i que aquest encara està pendent del dictamen del Tribunal Constitucional i de la seva adaptació a la normativa europea. A diferència de Barcelona, on les mesures restrictives s’han tornat inevitables, Tarragona encara pot evitar la saturació i les regulacions dràstiques si es gestiona adequadament des d’ara.

Un model que aposta pel futur

Una de les solucions per aconseguir aquest equilibri és apostar per edificis d’ús turístic en noves construccions, rehabilitacions d’edificis buits o canvis d’ús d’immobles existents, com antigues oficines. Aquest model presenta una sèrie d’avantatges clars:

1. No desplaça els veïns ni altera la convivència en barris residencials, ja que aquests espais estan destinats a ús turístic o temporal des del seu inici.

2. Revitalitza edificis i espais buits, oferint una segona vida a immobles que, d’altra manera, quedarien abandonats.

3. Genera places turístiques de qualitat, no només per als turistes tradicionals, sinó també per a altres hostes temporals com professionals o estudiants.

4. Crea llocs de treball estables. Els edificis d’ús turístic funcionen tot l'any, no només a l'estiu. Això significa que generen ocupació estable i de qualitat, evitant l’ús de recursos públics durant la temporada baixa. A més, aquests llocs de treball es centren en oferir un servei excel·lent als clients.

5. Dinamització econòmica. Els hostes d’aquests edificis no només s’allotgen a la ciutat, sinó que contribueixen a l’economia local consumint en restaurants, comerços, i participant en activitats culturals.

6. Generació d’ingressos en impostos i taxes. Tant durant la fase de construcció o rehabilitació com durant l'explotació dels habitatges, es generen impostos com l’IVA, l’IRPF, i taxes turístiques. Aquestes últimes haurien de destinar-se tant a la promoció de la ciutat com a projectes socials.

Una oportunitat per promocionar Tarragona

Un altre avantatge clau dels edificis d’ús turístic és el contacte directe amb els clients, que permet oferir informació de qualitat sobre la ciutat. Això no només contribueix a una millor experiència per als visitants, sinó que ajuda a redistribuir el flux de turistes, recomanant llocs i activitats alternatives que sovint queden fora dels circuits més concorreguts. A més, permet promocionar Tarragona com un destí de qualitat, basat en el seu patrimoni, cultura, gastronomia i paisatge, sense oblidar el seu entorn natural.

Per què EUT i no EAT?

Una de les preguntes que ha sorgit en aquest debat és perquè apostar pels edificis d’ús turístic (EUT), amb llicència d’habitatges d’ús turístic (HUT), i no pels edificis d’apartaments turístics (EAT). La diferència clau entre ambdós radica en la seva estructura física.

Els apartaments turístics sovint no compleixen amb els requisits d’un habitatge, especialment en termes de superfície total, i en espais com el menjador. En canvi, els edificis d’ús turístic són sempre aptes per ser un conjunt d’habitatges, el que significa que mai desapareixeran del parc d’habitatges de la ciutat. A més, la gestió d’un EUT, si es fa amb qualitat, pot ser igual de professional que la d’un EAT, amb estructures de gestió i serveis assimilables als d’un hotel.

Cap a una regulació consensuada

Des de l’AEHT, fem una crida per establir una base sòlida per a un consens en la futura regulació dels habitatges d’ús turístic a Tarragona. Volem contribuir a una ciutat activa, pròspera i acollidora, on el turisme i altres activitats relacionades siguin part integrant d’un projecte compartit amb els seus habitants.

Si s’aconsegueix una regulació adequada, Tarragona podrà seguir desenvolupant-se turísticament de manera sostenible, sense oblidar el benestar dels seus veïns ni la seva identitat cultural. L’equilibri és possible, però només si es treballa amb visió de futur i amb la participació de tothom.

Comentarios
Multimedia Diari