Salut
Espai Creix: una atenció individualitzada i integral dels pacients a Reus
El projecte, encaplçalat per tres professionals sanitaris, es consolida com la primera cooperativa de la salut del Camp de Tarragona

Adrià Llorach, un dels impulsors de la cooperativa.
El projecte està liderat per la fisioterapeuta especialitzada en sol pelvià Itxaso Galdos, l’optometrista Iria Cebral i l’osteòpata Adrià Llorach, i sorgeix com a resposta a una necessitat evident tant per als professionals de la salut com per als pacients: la manca d’una atenció sanitària coordinada i integral. En la seva pràctica clínica prèvia, els tres professionals es trobaven sovint amb dificultats que sorgien de la fragmentació de l’atenció, derivacions constants i la manca de comunicació entre especialistes. “Ens vam adonar que, si treballàvem junts en un mateix espai, tot seria molt més àgil i eficient”, explica Itxaso Galdos.
La gènesi del projecte es remunta a la participació dels seus impulsors en una xerrada sobre cooperativisme i a la posterior creació d’un grup multidisciplinari de professionals especialitzats en l’atenció a la infància. Va ser en aquest espai de col·laboració on van començar a compartir casos clínics i a explorar formes de treball conjunt que permetessin abordar els pacients d’una manera completament integral i coordinada.
A part dels serveis de fisioteràpia, osteopatia i teràpia visual, la cooperativa col·labora amb altres professionals externs que tenen la possibilitat d'utilitzar les instal·lacions, ampliant així l'oferta. Aquestes modalitats són la psicologia —des de pediatria fins a adults i teràpia de parella—, i entrenaments personals. La visió del servei és àmplia i inclusiva, abastant un rang divers de pacients quant a edats i necessitats.
Una aposta pel cooperativisme
Els principis ètics i socials dels tres professionals van determinar la decisió d’apostar per un model de cooperativa, i no per cap altre. En aquest sentit, el seu objectiu no és lucrar-se amb la salut de les persones, sinó ser sostenibles i aportar un valor afegit positiu a la ciutat i a la ciutadania. “El model cooperatiu en el qual estem treballant és molt més just, horitzontal, i amb una mirada feminista”, explica Iria Cebral.
Pel que fa a les sinergies amb altres iniciatives, el projecte destaca per la seva col·laboració amb l’ecosistema cooperatiu de Reus La Bresca, i amb l’associació Som Heura, dedicada a la divulgació sobre el càncer. Tot i que han establert connexions sòlides amb diversos professionals de la salut a títol individual, resulta més complex teixir aliances amb grups sanitaris de dimensions similars. El motiu principal, expliquen, és la diferència estructural amb el model predominant de les mútues. “Les mútues són un model completament oposat al nostre”, afirmen.
Els reptes del futur
Un dels objectius fonamentals és popularitzar la mirada integral de la salut, superant la visió fragmentada del cos. “Cal educar les persones perquè entenguin que no es tracta només d’anar al metge perquè els fa mal una mà; potser l’origen del malestar és un altre. És important mirar el cos com un tot”, explica Iria Cebral. Aquesta visió holística —que fuig de dividir el cos en parts i considera la persona en la seva globalitat— és, segons defensen, “el futur”, tot i que encara és poc habitual en l’actualitat.
També volen posar l’accent en la prevenció i la promoció de la salut comunitària, un àmbit que consideren poc cobert per la sanitat pública, així com garantir l’accessibilitat econòmica als seus serveis. “El nostre objectiu és que tothom hi pugui accedir, independentment de la seva situació econòmica”, apunta Itxaso Galdos. Per això, treballen per oferir preus assequibles i fórmules flexibles que democratitzin l’accés a una atenció integral i de qualitat.