Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aigües de Reus estrena un laboratori a l’estació de tractament

L’objectiu de potenciar-hi les activitats pedagògiques i de divulgació científica adreçades als alumnes dels centres educatius

02 noviembre 2023 12:10 | Actualizado a 02 noviembre 2023 19:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aigües de Reus ha estrenat avui dijous el nou laboratori de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), amb l’objectiu de potenciar-hi les activitats pedagògiques i de divulgació científica adreçades als alumnes dels centres educatius. Una nova proposta que se suma a l’oferta de caire pedagògic que Aigües de Reus du a terme des de fa anys a les seves instal·lacions i que, al llarg del curs 2022-2023 va comptar amb la participació de 4.388 alumnes de la ciutat i de la comarca del Baix Camp.

L’estrena del nou laboratori de l’ETAP ha tingut com a protagonistes una quinzena d’alumnes d’un grup de 4rt ESO de l’INS Baix Camp, que cursen l’assignatura optativa d’Escola Verda i Sostenibilitat. L’activitat ha coincidit amb la visita institucional de l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i el regidor responsable d’Aigües de Reus, Daniel Rubio.

Els darrers mesos s’han dedicat al disseny i concepció d’aquest nou espai pedagògic. Fins ara, la visita dels centres educatius a l’ETAP ja incloïa una senzilla presa de mostres i la seva anàlisi en un antic laboratori on es duien a terme, fins fa uns anys, les analítiques de l’aigua de consum. La inversió realitzada ha estat de 75.871 euros, dels quals els continguts i el projecte didàctic han representat la part més important.

El nou projecte, però, va més enllà i ha consistit en la remodelació de l’espai per a convertir-lo en un taller permanent que permeti que l’alumnat pugui experimentar i conèixer els diferents processos científics relacionats amb el tractament de l’aigua. Un taller dissenyat per complementar tant la visita a l’ETAP com a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals o als dipòsits de subministrament d’aigua de la ciutat.

L’espai, dissenyat mitjançant diverses tècniques museogràfiques, contribueix a comprendre la importància de la filtració, la cloració, i els tractaments que es fan per garantir la potabilització de l’aigua. A la mateixa sala, també hi ha una zona d’experimentació, on posar en pràctica diverses propostes científiques adreçades a diferents edats i nivells d’aprenentatge. L’espai s’ha museïtzat per fer-lo atractiu al visitant i aprofundir en la cultura de l’aigua, en un sentit ampli, tot incorporant diversos jocs interactius.

D’aquesta manera, Aigües de Reus segueix potenciant la seva oferta pedagògica alhora que fomenta la reflexió sobre els usos, valors i gestió de l’aigua. De fet, el coneixement del medi i la promoció de la cultura de l’aigua entre la ciutadania i, especialment, entre els més joves, forma part de les línies estratègiques de l’empresa municipal.

Programa pedagògic

El programa pedagògic d’Aigües de Reus es concreta en tres blocs. D’una banda, la visita a les instal·lacions de l’empresa municipal, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) i de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), així com la visita al centre d’interpretació “Espai Aigua”. D’una altra, tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament. Finalment, hi ha les activitats batejades com “Un passeig viu”, que discorren a l’espai de la Boca de la Mina i que tenen l’aigua com a element essencial de la vida en un sentit ampli.

Tot i que la majoria de participants són estudiants de primària, secundària i batxillerat, també sol·liciten la visita de les instal·lacions diversos centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat.

Totes les activitats proposades des d’Aigües de Reus tenen una vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora se’ls explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.

Visites a les instal·lacions

EDAR i ETAP son les instal·lacions que poden visitar-se i que generen un interès més gran. Pel que fa a la visita a la potabilitzadora d’aigua, té una durada aproximada de dos hores i mitja i s’adreça, principalment, a estudiants de Cicle superior de Primària, ESO i BAT.

L’activitat vol donar a conèixer el funcionament dels sistemes de potabilització de l’aigua que arriba a la ciutat, així com la seva procedència, captació, emmagatzematge i consum per part dels reusencs i reusenques. Una visita que està previst que, al llarg d’aquest mes de setembre, ja es pugui veure complementada amb l’entrada en servei de l’antic laboratori, que recentment ha estat remodelat i adaptat amb l’objectiu d’acollir una activitat de caire científic adreçada a l’alumnat.

Pel que fa a la visita a l’EDAR, està pensada per als alumnes de Cicle superior de Primària, ESO i BAT i allò que planteja és la descoberta de la instal·lació que s’encarrega dels diversos processos de depuració de l’aigua, abans de ser retornada al medi en unes condicions adequades. La durada de l’activitat és d’una hora i trenta minuts, aproximadament.

Les visites a les instal·lacions també compten amb l’Espai Aigua, que convida a reflexionar sobre els usos de l’aigua, conèixer la complexitat de les infraestructures que garanteixen la seva disponibilitat, els detalls de la seva gestió i, curiositats i gestes que s’han produït al llarg de la història per tal de respondre a aquestes qüestions. Una visita que actualment s’està repensant i, en aquest sentit, es troba en plena fase de redacció d’un nou projecte.

Tallers als centres educatius

Respecte als tallers que es desenvolupen a les aules, són un total de tres. Hi ha, d’una banda, “Els carrers de l’aigua”, un taller itinerant adreçat a nens i nenes d’Infantil i Primària, que els porta a descobrir el sistema de transport i gestió de l’aigua de la ciutat, amb l’objectiu que reflexionin, mentre juguen, sobre la importància de la cura de l’aigua.

D’una altra, s’ofereix als centres una sessió de conta-contes que du per títol “La revolució de les aixetes”, i que vol ser un toc d’atenció i de conscienciació sobre la ne cessitat de l’estalvi d’aigua. En tercer lloc, es proposa als centres educatius una activitat que permet conèixer quin és el cicle urbà de l’aigua, tot prenent consciència de la cura i l’ús sostenible dels béns comuns.

Un passeig viu

Pel que fa al programa que Aigües de Reus fa possible a la Boca de la Mina (“Un passeig viu”), sis són els noms de les activitats proposades: “L’aigua és vida”, “Els jocs dels nostres besavis”, “Descobrim les formes de la natura”, “Respirem”, “Pau Casals, l’amic dels ocells» i “Fem salut amb el Doctor Frias”.

Tot un seguit de propostes que, des d’una perspectiva àmplia, sempre tenen present els usos de l’aigua com un element bàsic de la vida i la salut, però també com un element inspirador del lleure, l’art i el benestar col·lecti u.

Les activitats que integren “Un passeig viu” s’adrecen a alumnes de diferents edats. Mentre que n’hi ha pensades per a educació primària, n’hi ha de dissenyades específicament per a cicle inicial, cicle mitjà i ESO. La seva durada oscil·la entre una i dues hores, segons els casos.

Comentarios
Multimedia Diari