El Carnestoltes de Reus reduït a cendres

Enguany les ploroses lamenten la pèrdua de la Concubina del Rei Carnestoltes LVII i la sobtada i misteriosa mort d'aquest moments després. En el moment de la crema d'ambdós cossos, però, la Pimpolla reviu

| Actualizado a 21 mayo 2017 14:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un any més el Rei Carnestoltes no podrà regnar a la ciutat i el Carnaval morirà amb ell. El dol d’ahir va ser, si més no, d’allò més original. Ja que qui va morir primer no va ser ell, sinó la seva Concubina. Després d’una festa boja la nit anterior al Ball dels Mascarots, va morir tot deixant el Rei vidu. Així doncs, la zona de Peixateries Velles va omplir-se de ploroses per la pèrdua de la fèmina. El Carnestoltes LVII, però, no semblava massa entristit. Agrupacions de reusencs s’hi van apropar per donar-li el seu condol i ell oferia la seva millor cara... quan de sobte, una mena d’aquelarre de bruixes va aparèixer i va irrompre a l’escenari.

Llavors, els focus que il·luminaven l’estampa mortuòria van canviar a una tonalitat blavosa i, amb un acompanyament musical d’allò més terrorífic, un conjunt de dones emmascarades va assassinar el Rei. «L’ha palmat!», va cridar eufòrica una de les ploroses de cabell blanc i amb crossa. Gairebé gloriosa. «Ara l’aboquem al contenidor de rebuig, oi?», pregunta a una companya seva, abans trencada pel dolor. «No home, aquí és costum de cremar-lo. Bé, és moda aquí a Reus la crema de contenidors, no vindrà de nou...», va reblar finalment. Seguidament, van convidar la ciutadania ganxeta a fer-se fotos amb els morts, a tall de record. «Veniu, no us faci vergonya!», van dir sense tallar-se un pèl. Un cop abocats tots dos cossos reials al fèretre, engalanat amb corones elaborades a partir de fruites i verdures, va arribar la Confraria d’Acció Carnavalera amb el seu gran repic de timbals. La rua mortuòria es va moure, doncs, cap a la plaça de Prim. I va passar quelcom únic. Com si es tractés d’un ritual –i moments abans a la crema dels cossos– van tornar a aparèixer les dones emmascarades i van ressuscitar la Concubina del Rei Carnestoltes LVII. Infants, famílies, gent gran i joves van mirar mig sorpresos, mig embadalits l’escena.


Ball de la Vella Quaresma
La història va seguir el seu curs habitual. Quan el foc va envoltar la tomba del gran Rei, reduït a cendres, el Ball de Diables va aparèixer i protagonitzar el robatori del braç incorrupte de Sa Majestat. Avui dimecres es durà a terme el Ball de la Quaresma i de les Set Virtuts a les 18.30 des del Campanaret i es descobrirà la imatge de la Vella Quaresma.

Comentarios
Multimedia Diari