Indignació entre les entitats culturals de Reus: «Encara no hem cobrat la subvenció del 2017»

Només aquelles entitats culturals amb subvenció directa han percebut part dels diners. Concretament un 70%

15 mayo 2018 19:46 | Actualizado a 17 mayo 2018 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les entitats culturals estan indignades perquè encara no han rebut la subvenció de l’Ajuntament corresponent al 2017. Uns diners que en cap cas serveixen per finançar les associacions i organitzacions, diuen, sinó per garantir que es poden dur a terme activitats culturals a la ciutat. 
Es queixen que la situació els obliga a avançar els diners de la gran majoria d’actes que organitzen durant el calendari. 

Segons expliquen des de la Coordinadora de Danses Tradicionals, «en els darrers anys, la situació ha anat empitjorant». Glòria Palacios, tresorera de l’entitat,  diu que «abans rebíem un petit avanç que ens permetia anar fent coses». «Les entitats avancem els diners per poder fer coses a la ciutat», puntualitza Pere Latorre, de l’Estol del Basilisc. «Som les entitats les que mantenim la Festa Major, i potser arribarà un moment que ens haurem de plantar», amenaça.

Igualment contundent és Jordi Cisa, de la Germandat dels Set Pecats Capitals. «Estem finançant l’Ajuntament. Avancem uns diners que ens paguen quan poden o volen». Segons Cisa, la seva associació limita el finançament públic de les administracions en un 40%.  «La resta ens el busquem nosaltres, no volem dependre exclusivament de l’Ajuntament».

Sí que han percebut el 70% dels diners aquelles entitats que compten amb una subvenció directa. El 30% restant s’espera que es pugui pagar en els propers dies, un cop s’enllesteixi la revisió dels justificants presentats per les entitats. En total, segons dades facilitades des de l’Ajuntament, la quantitat específica a les subvencions directes s’enfila fins als 1,2 milions d’euros. 

Les causes, segons l’Ajuntament
Fonts municipals consultades pel Diari admeten que les subvencions per concurrència pública  del 2017 encara no s’han pagat. Segons les mateixes fonts, tot plegat es deu a diverses qüestions. 

D’entrada, l’extraordinari increment d’activitat cultural a la ciutat durant el 2017, a causa de la Capital de la Cultura Catalana. A més, però, s’hi ha de sumar el canvi del programa informàtic en l’àrea econòmica, que ha comportat un endarreriment de tot el procediment de sortida de les bases i la tramitació de les mateixes. A tot plegat encara s’hi ha d’afegir un tercer element: La fusió de l’IMAC i l’IMMR. Ambdós organismes s’han convertit en l’IMRC (Institut Municipal Reus Cultura). 

Més enllà de les causes externes, des del consistori admeten que la convocatòria de les subvencions del 2017 no es va fer fins al quart trimestre de l’any. Expliquen que el pagament del 70% de les subvencions directes a les entitats ha coincidit en el temps i que s’ha convingut fer en paral·lel la justificació de les factures i la documentació que es presenta per tal de fer un únic pagament i no endarrerir més la qüestió. De fet, asseguren que la voluntat és fer el pagament complert de les subvencions abans de Sant Pere. 

Més enllà d’això, les fonts municipals també expliquen al Diari que de cara el 2018 s’avançaran totes les tramitacions de les subvencions. De fet, es publicaran en el BOP en els propers dies i s’espera la resolució, com a molt tard, al juliol. 

Comentarios
Multimedia Diari