Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’Encamisada més esperada

    Una seixantena de carros i cavalleries recorren la capital del Priorat en el retorn de la festa, «amb més ganes i empenta», després de la Covid. La cita haurà atret milers de visitants durant el cap de setmana. La Jota de Falset celebrarà els seus 30 anys el 2024

    15 enero 2023 19:50 | Actualizado a 15 enero 2023 20:08
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Pràcticament «des que tenen ús de raó i fins que gairebé estan ja a punt d’entrar a la caixa», els falsetans «es fan fer i conserven el seu vestit del típic català del segle XIX». Se’l posen sempre un cop a l’any, en una data assenyalada: l’Encamisada que, aquest 2023, ha tornat «amb més ganes i empenta», tal com explica Anton Vidal, president del Centre d’Estudis Falsetans que la impulsa.

    La festa havia sortit per últim cop als carrers el 2020, condicionada per la pluja que va caure llavors i poques setmanes abans que la Covid ho tanqués tot. Avui, recuperada, la rua va comptar amb una seixantena de carros i cavalleries, amb la imatge de Sant Antoni en darrer lloc. Va poder arrencar la marxa sota el sol lluent de dos quarts de dotze del migdia i va recórrer el poble, de nou, seguida per famílies senceres i veïns que se la miraven des dels balcons. Per a alguns, la cita va resultar també el retrobament després de la pandèmia.

    L’Encamisada «és una festa molt senzilla» , però «d’una forma o altra, tot Falset hi participa», detalla Vidal, que diu que «perquè la gent ens entengui, es tracta d’una mena de Tres Tombs a la falsetana». Durant el cap de setmana, segons els càlculs de l’organització, més de 5.000 persones hauran passat pel municipi atrets per algun dels actes d’aquesta Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya.

    I és que, tal com recorda el president del Centre d’Estudis Falsetans, l’origen de la celebració té a veure amb Sant Antoni i amb la Guerra del Francès. «Transcorria la processó del sant i aquesta processó va coincidir, segons la llegenda, amb un setge a la població. El setge es va guanyar i la gent va acudir a donar les gràcies a Sant Antoni, que els havia salvat », diu.

    «A tot això», afegeix Vidal, «se suma que la victòria es va assolir perquè anaven tots amb camisa blanca, sembla ser que per diferenciar-se de l’enemic –i ocultar-se–. Vestits així van anar a la processó i d’aquí ve el nom d’Encamisada».

    Tot i que coincidia amb els Tres Tombs de Valls, la rua d’avui, de nou amb els carros guarnits amb flors, va registrar molt bona participació i va escampar un gran ambient per tota la vila. En arribar a l’església, però, tothom mirava al cel, esperant que l’amenaça de pluja en què s’havia transformat el bon temps del matí quedés en res.

    La missa i els típics panets

    A l’interior del temple es van viure alguns dels moments més sentits de l’Encamisada, amb la missa i la tradicional Jota de Falset –acompanyada per la música de la banda Vila de Falset– que ningú es volia perdre. A punt de l’inici, algú va sortir a avisar: «Ja ballen!». I a la plaça hi va haver corredisses per veure la dansa.

    La Jota de Falset «va començar a ballar-se l’any 1992» i, com que la pandèmia ha alteratels tempos, «farà 30 anys realment l’any vinent, així que esperem que hi hagi alguna cosa especial preparada per aquesta celebració», avança Vidal. Després, a l’hora de l’ofertori, van beneïr-se els típics panets de Sant Antoni que es poden adquirir per sustentar els actes de la festa.

    Enguany, hereus i pubilles de tot el territori van acudir a la festa, tenint en compte que l’hereu de Falset, Biel Fargas, és també hereu de Catalunya. El carro de Sant Antoni els portava a ells, així com als fadrins i damisel·les del 2021 i el 2022. Els quintos van entrar la imatge a l’església.

    L’alcalde de la capital del Priorat, Carlos Brull, expressava avui que «des de temps abans que comencin les celebracions, les colles, les famílies i els amics pensen el carro, busquen l’animal, van a pel verd... L’Encamisada és molt viva i tot el poble se la sent seva».

    Comentarios
    Multimedia Diari