<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reus abaixa la persiana per l’apagada: «A paper i boli, com sempre»

Comerços tancats, centres sanitaris sota mínims i transistors a tot drap en un dia que durarà anys

28 abril 2025 21:49 | Actualizado a 28 abril 2025 22:19
Se lee en 3 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

En una ciutat de comerç, Reus ha abaixat la persiana per l’apagada. Als jutjats, sense cap suport extern, tota l'activitat ha quedat aturada al migdia. Ni judicis ni vistes ni declaracions. Els funcionaris de la justícia, a les portes de les instal·lacions, han afirmat que, sense aire condicionat, és difícil treballar per la calor que s'acumula. “Això és una rifa i no se sap com acabarà”, ha dit un guàrdia de seguretat amb la incertesa per bandera. No hi ha hagut cap sistema de gravació. Ben a prop, al Carrefour, un generador extern ha permès aguantar la tenda oberta. En canvi, les botigues que hi ha pels passadisos del centre comercial s'han quedat a les fosques, com un negoci d'ulleres que, segons una treballadora, no s'ha pogut connectar amb la central. “Estem aquí per si algú necessita alguna emergència”, ha assegurat la Gisela.

Aquesta ha estat la realitat de molts comerços de Reus. Els treballadors en franquícies s'han quedat penjats perquè no han pogut contactar amb ningú. Al carrer Llovera, els treballadors s'han reunit al carrer per comentar la jugada. Com que les persianes depenien de sistemes mecànics elèctrics, les botigues no han pogut tancar. “Ens haurem de quedar fent guàrdia fins que s'arregli”, ha dit una dependenta d'una sabateria. L'alternativa ha estat fer-ho a força, amb el risc que es trenqués. Al Roslena de la plaça de la Llibertat se'ls ha girat feina. Només han servit menjar fred a l'hora de dinar i el cobrament ha estat tan sols amb efectiu. “Sort que els preus els teníem en una tauleta perquè ens ha salvat”, ha explicat la responsable, Rosa Rueda. La Fira Centre Comercial ha tancat les portes al migdia, segons ha explicat amb gestos des de l'interior un treballador de seguretat.

Sense semàfors, els conductors s’han abocat a l’autoregulació de la convivència sobre l’asfalt. Pels carrers, les alarmes han sonat i els transistors sortien de l’interior dels menjadors.

Serveis bàsics, al mínim

Els serveis bàsics també han quedat reduïts a la mínima expressió. En el cas del CAP Llibertat, un dels que té més afluència, els professionals sanitaris no han pogut accedir a la història clínica dels pacients ni pautar receptes. L'activitat de mínims s'ha traduït en exploracions bàsiques i en l'atenció en cas d'urgència. Segons ha explicat una d'elles, reunides al vestíbul, “El que vingui l'atendrem amb paper i boli, com s'havia fet sempre”. Han desallotjat els turistes que hi havia al Gaudí Centre tan bon punt han vist que l'aturada anava per llarg. Ningú als ascensors.

D’altra banda, al voltant de les 14h, diversos pacients han acudit amb cert desconcert a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. “No teníem cobertura i no hem pogut confirmar si es mantenia la nostra cita”, expressaven uns pacients a l’entrada del centre sanitari. En aquells moments de la tarda, des de direcció de l’hospital han apuntat que les visites es podien mantenir gràcies a l’energia generada pel seu grup electrogen. Així mateix, l’equip directiu s’ha reunit per gestionar la situació excepcional, mentre esperaven instruccions del Departament de Salut.

En qualsevol cas, el servei públic bàsic l'ha ofert la ràdio. Prova d'això és que la Ferreteria Vernís ha engegat un transistor a l'entrada i una desena de persones s'hi han quedat per escoltar les ràdios generalistes. En aquest local s'han quedat sense piles, sense llanternes i sense càmping gas. Ho ha explicat la Mar Capdevila mentre se n'anava a dinar. En aquella hora, l'alcaldessa, Sandra Guaita, ha sortit de l'Ajuntament de Reus en direcció a la comissaria de la Guàrdia Urbana per seguir la crisi energètica.

L’Aeroport aguanta la sotragada

D'altra banda, les principals infraestructures de Reus s'han mantingut operatives gràcies a l'autosubministrament d'energia. L'apagada ha coincidit amb un parèntesi d'arribades i sortides de vols a l'Aeroport de Reus. Gràcies a l'energia generada pel seu grup electrogen -generador- de l'hospital, a les 13.09h ha aterrat amb total normalitat un vol procedent de l'aeroport irlandès de Shannon, així com la resta programada.
L'estampa ha estat ben curiosa. Hi ha hagut un bon contrast entre els turistes locals, “inquiets i sense la certesa de si ens mantindran el vol”, i els estrangers, la gran majoria sense ser conscients del que estava succeint a l'exterior: “És la primera notícia que rebo”, afegien perplexos. “Els aeroports d'Aena s'autoadministren energia, si bé hi pot haver sistemes amb afectacions, s'opera amb normalitat”, apuntaven des de comunicació.

A l'altra banda de la carretera, la infraestructura de REDESSA TecnoParc Reus també ha comptat amb els serveis bàsics gràcies al seu generador. El Parc Tecnològic i d'Innovació té una estructura en estrella que permet alimentar-se de subministraments elèctrics de diferents procedències. “Era impossible que hagués caigut tot a la vegada. Des del primer moment hem sabut que alguna cosa fora del comú estava succeint”, relataven.

Així mateix, a aquelles alçades del dia han començat a racionalitzar l'energia que els proporcionava el generador, ja que només disposaven d'una hora d'autonomia restant. “Estem pensant en contactar amb el proveïdor de gasoil per si pot abastir més; si no, com a últim recurs comptem amb el SAI (sistema d'alimentació ininterrompuda)”, afegien.

Comentarios
Multimedia Diari