Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tombs Creatius organitza activitats artesanals d’enginy

‘Colors de Monstre’, l’experiència lúdica de la companyia d’arts de carrer es va desenvolupar al Parc del Mas Iglesias, emmarcada dins la programació de Sant Pere i per a totes les edats

| Actualizado a 28 junio 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Mantenir despert l’infant que tots portem a dins a través de l’art. Sota aquesta premissa, la companyia d’arts de carrer Tombs Creatius fa més de dues dècades que posa en marxa nous jocs i activitats lúdiques. Entre l’aprenentatge i l’entreteniment, es defineixen com «artesans d’experiències que promouen l’enginy i la diversió».

Fundada per Toni Tomàs el 1998, la companyia pretén generar curiositat i impulsar a la imaginació de petits i grans. Des de Tombs Creatius s’organitzen propostes col·lectives on compartir, jugar, observar... aptes per a qualsevol edat –especialment dirigides als infants–, i que han passat per nombroses ciutats de Catalunya, Espanya i altres països europeus.

Aquest «esperit transformador» es personifica en «instal·lacions interactives de carrer que, normalment, són jocs de fusta originals, en grans formats i pintats a mà», descriu Isaac Baró, un dels seus membre. Aquests jocs poden ser «d’enginy, habilitat, rapidesa, cooperatius o competitius...», enumera Melcior Prunera, també part de Tombs Creatius. Així, les experiències de la companyia es poden realitzar en grups reduïts i els objectius poden ser tan diferents com col·leccions tenen.

Baró apunta que «la majoria de jocs són bastant intuïtius, són molt bàsics, en el sentit que es veu ràpidament l’objectiu del joc, però després aconseguir-ho potser no ho és tant i així es treballa la paciència i el fet de tornar-ho a intentar». Aquesta filosofia de joc implica nodrir-se de l’entorn i que la gent que passa pel carrer estigui disposada a jugar, l’única condició que demanen a Tombs Creatius.

També ofereixen experiències com ara petits cinemes, il·lustracions en directe i representacions teatralitzades, però jocs de fusta com ‘Xics del Xurrac’, ‘L’estrany viatge del Senyor Tonet’ o ‘Colors de Monstre’ són el seu punt fort.

Els ‘colors’ que més triomfen

Amb la particularitat de l’atractiu cromàtic, la instal·lació participativa ‘Colors de Monstre’, creada l’any 2008 i il·lustrada pel dissenyador Carles Porta, és una de les col·leccions més aclamades.

El seu to artístic els permet ambientar visualment places, parcs i carrers. Es més, Isaac Baró assenyala que «està bé que hi hagi un espai prou ampli on els jocs puguin tenir cadascun el seu espai». «A vegades, ha estat un patiment la localització», recorda Melcior Prunera d’ocasions en les quals van acabar a una vorera estreta.

Afortunadament, aquest problema no el van tenir a Reus, on la jornada al Parc del Mas Iglesias va ser bastant positiva. Malgrat la pluja, al matí van acollir més d’un centenar de nens i nenes que, juntament amb els seus familiars, van gaudir dels jocs de fusta de «Colors de Monstre» i van treballar la perseverança i la feina en equip.

Comentarios
Multimedia Diari