Cinc detinguts a Tarragona per intentar comprar un ronyó a un immigrant sense recursos

El ministre de l'Interior qualifica d''especialment execrable' voler comprar un ronyó a una persona necessitada per salvar la vida a una altra que té 'els mitjans necessaris'

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La policia espanyola han detingut a Tarragona cinc persones que intentaven comprar per 6.000 euros un ronyó a un immigrant sense recursos econòmics. El comprador és el líder d'un organització criminal internacional dedicada a robar en pisos de luxe i volia l'òrgan per al seu fill, afectat per una malaltia mental. Quan la víctima estava en fase d'estudi clínic, previ a l'autorització del trasplantament, va rebutjar l'oferta i va ser segrestat, copejat i amenaçat de mort si no accedia a la donació. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que és "especialment execrable" intentar comprar un ronyó a una persona necessitada per salvar la vida a una altra que té "els mitjans necessaris".

 

L'operació s'ha dut a terme amb la col·laboració de l'Organització Nacional de Trasplantaments, la Policia de Munic (Alemanya) i la Policia de Bèlgica. El grup criminal també ha estat desarticulat amb un total de 48 detencions després de més de dos anys d'investigacions. La xarxa traficava amb noies menors d'edat especialitzades en l'accés als habitatges, que van utilitzar per exemple per cometre dos assalts en habitatges de Madrid on van aconseguir un botí de 2,2 milions d'euros.

 

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que aquest dilluns es trobava a Mataró per impartir la conferència 'Seguretat Ciutadana', ha titllat "d'especialment execrable" l'intent de comprar un ronyó a un immigrant sense recursos per salvar la vida a una altra que té els mitjans necessaris. El ministre també ha destacat la cooperació i col·laboració internacional en la lluita contra el crim internacional i ha afirmat que és un dels grans reptes de la comunitat internacional.

 

Els integrants de l'organització desarticulada, assentada al sud de Tarragona, van buscar un individu disposat a vendre un ronyó per realitzar un trasplantament il·legal al fill del seu líder. D'aquesta manera van localitzar un home d'origen marroquí, en situació administrativa irregular a Espanya i en estat d'extrema necessitat, a qui van oferir 6.000 euros per l'òrgan.

 

Les dues parts van tancar el tracte i, per preparar el trasplantament, es van traslladar fins al seu hospital de referència a Barcelona on el suposat donant estava efectuant totes les proves mèdiques necessàries per comprovar la idoneïtat de la intervenció.

 

Els investigadors van alertar l'Organització Nacional de Transplantaments i es va fer un seguiment estricte de tots els moviments de la trama, sempre amb l'objectiu que el trasplantament no es portés a terme. No obstant, en un moment determinat, i davant el temor de no rebre la quantitat econòmica pactada, el donant va decidir no continuar amb els tràmits i rebutjar l'operació. Davant aquesta decisió l'organització criminal van traslladar la víctima contra la seva voluntat a un xalet i allà el van copejar i amenaçar amb matar-ho fins que va accedir novament a la intervenció.

 

100.000 euros per cada nena

 

El grup investigat basava les seves activitats delictives en els robatoris amb força en domicilis i per fer-ho utilitzaven noies menors d'edat. La investigació ha revelat que la principal via de captació d'aquestes menors consistia a casar-les amb membres del clan familiar que componia l'organització. El clan arribava a oferir 100.000 euros per cada nena o fins i tot més, en funció de les seves habilitats prèvies per forçar portes i accedir a habitatges.

 

La dona del líder de l'organització era l'encarregada d'escollir posteriorment les noies del grup que cometrien els robatoris. Les seleccionades es desplaçaven des de Tarragona a comunitats de tot Espanya com la Comunitat de Madrid, Galícia, Illes Balears, Andalusia, País Valencià, Aragó, Castella i Lleó, Astúries, Navarra, Regió de Múrcia, La Rioja, País Basc o Cantàbria i també a altres països d'Europa. Una vegada al lloc, el 'modus operandi' consistia a escollir habitatges de zones d'alt poder adquisitiu, a les quals acudien fent-se passar per turistes en cas de ser identificades per la policia o descobertes pels veïns. A l'interior dels domicilis i en pocs minuts es feien principalment amb peces de joieria i diners en efectiu, botins que després ocultaven en 'zulos' que construïen a diferents ciutats setmanes o mesos després de cometre el robatoris

 

Després de més de dos anys d'investigacions en què s'han arrestat 48 integrants de l'organització delictiva i s'han fet cinc detencions més relacionades directament amb l'intent de compra del ronyó, en el marc de la cooperació policial internacional també s'han emès tres ordres europees de detenció i lliurament sobre membres de l'organització per a la imputació de deu robatoris amb força en domicilis d'Alemanya.

 

El Ministeri de l'Interior recorda que Espanya, líder mundial de trasplantaments des de fa 23 anys, amb una taxa de 36 donants per milió de persones, ha estat pionera en penalitzar amb fins a 12 anys de presó el tràfic d'òrgans i el turisme de trasplantaments. A més, s'acaba de signar el primer tractat internacional, conegut com a Conveni de Santiago de Compostel·la i promogut pel Consell d'Europa.

 

Per la seva banda, l'Organització de Transplantaments recorda que en les donacions segueixen un protocol molt estricte, amb diferents controls mèdics i judicials per garantir que la donació s'efectua de forma totalment voluntària i sense cap tipus de condicionant econòmic, social o psicològic. El donant ha de ser major d'edat, estar en plenes facultats físiques i mentals i acreditar parentiu o relació emocional amb el receptor del trasplantament, condicions que l'equip mèdic de l'hospital ha d'avaluar i certificar.

 

En una segona fase, el comitè d'ètica de l'hospital ha d'aprovar la donació. Finalment, el donant ha de ratificar davant un jutge la seva voluntat de donar sense condicionant algun, en presència del metge que efectuarà l'extracció, el coordinador hospitalari de trasplantaments i el metge que ha certificat el seu estat de salut física i mental.

Comentarios
Multimedia Diari