Dos milions d’euros per reparar les infraestructures malmeses pels aiguats

Les obres preveuen actuacions als municipis afectats de Vimbodí i Poblet, l’Espluga de Francolí i Montblanc

18 diciembre 2019 09:20 | Actualizado a 18 diciembre 2019 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple del Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat aquesta setmana la contractació, per via d’emergència, de l’execució d’obres d’arranjament dels sistemes de sanejament malmesos per la riuada del 22 d’octubre. Els treballs s’han adjudicat per més dos milions d’euros, que finançarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A Montblanc es reposaran 2.400 metres de col·lector amb els respectius pous d’inspecció. A la resta del municipi es realitzaran treballs de neteja i d’inspecció per verificar el seu estat.

A Vimbodí i Poblet, els treballs abastaran 5.000 metres de col·lector, dels quals se n’hauran de refer la meitat. Es farà la neteja i inspecció dels 5.000 metres del col·lector. Aquest finalitzava en una estació de bombeig al Parc Fluvial de l’Espluga de Francolí, que s’haurà de tornar a fer.

Per últim, a l’Espluga de Francolí es reposarà un tub sencer de 1.350 metres, que recollia les aigües residuals al pont de la Palanca i que va desaparèixer per la riuada, a més d’una estació de bombeig vora la depuradora. L’empresa encarregada de portar a terme aquestes obres és Depuración de Aguas del Mediterráneo SL i l’import d’adjudicació és d’1.920.000,00 € més IVA.

L’ACA finança les actuacions

També el Consell Comarcal de la Conca es va acordar adjudicar a l’empresa Colomer i Rifà la direcció de les obres i la coordinació de seguretat i salut pel preu de 75.933,55 euros. Tots aquest imports estan finançats íntegrament per l’Agencia Catalana de l’Aigua.

El passat 6 de novembre, el director de l’ACA va resoldre una declaració de l’emergència de les actuacions derivades d’aquest episodi. Aquesta preveu l’atorgament d’ajuts econòmics a les administracions competents per a la reparació dels danys i infraestructures d’abastament en alta –distribució de la xarxa–.

El consell d’administració ha aprovat quatre subvencions directes, amb un import global proper als 395.900 euros als municipis de Vilaverd (35.000 euros), Vallclara (113.100 euros), Vimbodí i Poblet (247.735 euros), Prades (58.000 euros), per a restituir les infraestructures municipals d’abastament en alta.

D’altra banda, també es va informar al consell d’administració del pressupost que es destinarà per actuacions d’emergència arran dels aiguats del passat octubre, amb una inversió superior als 15 milions d’euros. Està deglossat en les següents partides: 8,8 milions en actuacions de retirada de vegetació, 1,7 milions d’euros per actuacions per minimitzar el risc d’inundacions, 1,1 milions d’euros per a reparar els danys en captacions d’abastament municipals i 3,3 pels danys en infraestructures de sanejament.

Riuada solidària

El col·lectiu Riuada Solidària –una iniciativa que neix dos dies després per recaptar fons pels afectats dels aiguats– ha programat un concert per aquest divendres 20 de desembre en el qual actuaran Buhos, Itaca Band, Portobello, Joan Rovira i Banda Neon. De fet, només queden les últimes entrades.Tots els diners recaptats es destinaran als municipis afectats pels aiguats. Pel que fa a les donacions, es podran seguir fent fins al 31 de desembre. L’organització té previst publicar més endavant els fons recaptats.

Comentarios
Multimedia Diari