El GEPEC inaugura a Banyeres del Penedès el primer refugi per a ratpenats d'Europa

És totalment experimental i es troba en una caseta d'electricitat

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'entitat ecologista GEPEC ha inaugurat aquest diumenge a Banyeres del Penedès (Baix Penedès) un refugi experimental per a ratpenats en una caseta de l'electricitat. Es tracta d'una iniciativa pionera a tot Europa, i l'espai s'ha reformat per albergar tres plantes on s'espera que els ratpenats hi vagin a nidificar. Ramon Ferré, responsable del projecte 'Ratapatxet' de GEPEC, ha explicat que se'ls va acudir crear aquest tipus innovador de refugi amb la intenció d'ajudar aquests mamífers a trobar un lloc amb les condicions adequades per viure-hi. També s'ha presentat un itinerari naturalístic de 5 quilòmetres a la vora de la riera de Sant Miquel que ha impulsat el consistori del municipi.

 

Segons ha explicat Ramon Ferré, responsable del projecte 'Ratapatxet' de GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), fa cinc anys que van iniciar un estudi per trobar refugis de ratpenats, i van constatar que molts, en masos abandonats, s'han malmès. Per això van decidir que podrint ajudar aquests animals "creant refugis nous amb diferents tipus de condicions ambientals", de temperatura i humitat, que els fessin adequats per nidificar. Així se'ls va acudir reestructurar una caseta de l'electricitat abandonada i convertir-la a un ús més ambiental.

 

Durant el primer any, ha comentat, deixaran que els ratpenats coneguin el refugi sense intervenir, i després hi aniran entrant per veure com ha funcionat. A més, "si hi ha prou recursos posarem uns aparells per controlar automàticament temperatura i humitat", ha detallat Ferré, i és que depenent d'aquests paràmetres "sabrem quin tipus de ratpenats hi podran anar i quins no", ha dit.

 

De cara al futur, no descarten convertir més casetes de l'electricitat abandonades en refugis per a ratpenats. Així mateix, properament treballaran en unes coves, i també al bosc de Poblet, on posaran refugis experimentals per a un tipus de ratpenat dels més amenaçats i desconeguts. Precisament Ferré ha destacat que a Catalunya hi ha una trentena d'espècies diferents de ratpenats i que moltes es troben amenaçades. A més, ha remarcat que, juntament amb les abelles, "són un dels grups d'animals que ajuden més a la biodiversitat".

 

Coincidint amb la inauguració del refugi, l'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha presentat un itinerari naturalístic de cinc quilòmetres, que voreja la riera de Sant Miquel, on s'han plantat espècies de ribera autòctones i s'ha instal·lat una senyalització per impulsar l'ecoturisme.

Comentarios
Multimedia Diari