El museu casteller de Valls, cada cop més a prop
Reportatge. L’equipament enfila la tercera fase del projecte amb els treballs d’instal·lació de la museografia, i preveu atraure milers de visitants d’arreu del món

L’entrada exterior del futur Museu Casteller que s’està aixecant a la plaça del Blat de Valls, km0 del món casteller.
El Museu Casteller que s’està construint a la plaça del Blat de Valls, cada cop està més a prop de ser una realitat i ja enfila la tercera fase del projecte. A més preveu ser una parada obligatòria pels visitants d’arreu. Hi ha una àmplia varietat d’opinions sobre l’equipament.
Alguns veuen en bons ulls que sigui la capital de l’Alt Camp l’escollida. «Jo sóc de Valls i prefereixo que estigui aquí. Esperem veure’l acabat ben aviat ja que fa anys que dura», comenta la veïna, Maria Torné.
I és que alguns opinen que, a banda de construir el Museu Casteller, també s’hauria de millorar els carrers del centre històric, l’accessibilitat i la senyalització. «Malauradament no ajudarà a revitalitzar el Barri Antic», afirma Xavier Cendrós.
«Està molt bé el museu però s’haurien d’arreglar aspectes del Barri Antic», explica el veí de Vallmoll, Joan Castellet.
L’Ajuntament de Valls inverteix cada any diners al centre històric per recuperar-lo, però alguns encara ho troben «insuficient».
Altres asseguren que serà bo pel comerç, i que atraurà mirades i visitants d’arreu del món. «Els castells estan de moda i la gent vindrà a veure-ho», afegeix una altra veïna de Valls.
«Per exemple jo el visitaré un cop, però després ja no tornaré perquè sempre tindrà el mateix i no canviarà», manifesta un altre vallenc. Molts veïns coincideixen en la idea que prefereixen que el museu estigui a la ciutat que en algun altre lloc.
«Jo visc al Barri Antic i crec que pot ser positiu que hi hagi aquest equipament aquí. Vindrà gent de molts llocs diversos», diu la veïna Conxita.
A principis del mes d’agost va anunciar-se l’empresa que executarà la museïtzació. L’encarregada serà Croquis, amb prop de 40 anys d’experiència, compta amb un llarg currículum.
La UTE -formada per Croquis, BTM Sound i Eurocatalana- executaran el projecte museogràfic per 1.660.227 euros. Es preveu que les obres durin set mesos, però encara no hi ha data d’inauguració.
El disseny de la museografia
El projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià representa l’última de les fases del projecte del Món Casteller Museu Casteller de Catalunya.
La proposta de Cristià, guanyador del concurs d’idees, sobresurt per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials que permetran fer sentir les emocions i valors de tot el que envolta el fet casteller per atreure el públic més neòfit, amb amplis segments del familiar, però també continguts amplis en quatre llengües que satisfaran als visitants més entesos.
El conjunt d’audiovisuals de què es podrà gaudir ja estan finalitzats i van ser enregistrats i produïts pel Grup Lavínia en quinze places castelleres de tot Catalunya, prèviament seleccionades per un consell d’experts.
D’aquesta manera, el projecte com a centre d’experiències combina el rigor del que és un centre d’interpretació cultural i els innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva per convertir la visita en tota una experiència, un recorregut d’emocions i d’aprenentatge, combinant patrimoni i modernitat d’una tradició nascuda a Valls fa més de dos segles i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.