Els Mossos neguen criteris ètnics per identificar un menor afroamericà a l'estació de tren de Tarragona

El director general dels Mossos reitera que l'actuació policial contra un jove al Pou de la Figuera de Barcelona va ser correcta

19 mayo 2017 23:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Mossos d'Esquadra han negat aquest dijous que la identificació d'un menor d'edat de raça negra a Tarragona el mes de gener passat fos per motius ètnics. Segons ha explicat al Parlament el director general de la policia, Albert Batlle, es va identificar el jove en el marc d'un operatiu policial molt gran per evitar una possible baralla multitudinària de joves al Parc Central de la ciutat convocada a través de les xarxes socials. Segons els rumors, la convocatòria, no declarada oficialment, es va fer per part de joves magrebins, cosa que també va fer córrer rumors d'un operatiu policial antijihadista.

Batlle ha explicat que operatius policials com els d'aquell 24 de gener són habituals i es fan per evitar baralles, incidents o altres conflictes en zones d'oci i altres punts. Per això, els Mossos van fer 67 identificacions a la zona del parc i a l'estació de Renfe de Tarragona. La Policia Local de la ciutat va fer 23 identificacions. En un cap de setmana normal es fan unes 40 identificacions a la ciutat, mentre que aquell dia se'n van fer un total de 106.

En el cas del jove de 15 anys, nascut a la República Dominicana, però adoptat per una família catalana, la seva mare va denunciar que l'havien tingut molta estona sense sabates, sense abric i de cara a la paret. Els agents li van decomissar temporalment tots els objectes personals, li van inspeccionar el mòbil, el van identificar per si tenia antecedents i li van exigir que els parlés en castellà.

Batlle no ha respost alguns detalls concrets, però ha assegurat que el procediment va ser l'habitual en aquests casos i que el noi no va ser identificat pel color de la seva pell, sinó pel fet de ser jove i ser susceptible d'acudir a la convocatòria de baralla. El director dels Mossos ha explicat que la policia catalana era el primer cop que l'identificava, però ha admès que la Policia Local ja l'havia identificat quatre vegades en l'últim any.

L'oposició al Parlament ha reclamat a Batlle que es vigili que no es facin identificacions per motius ètnics, i aquest ha recordat que la policia catalana participa en projectes europeus i amb SOS Racisme per controlar aquest aspecte, a més de formar els seus agents en aquest àmbit.

 

Intervenció policial a Barcelona

D'altra banda, en la mateixa compareixença, Batlle també ha reiterat que l'actuació policial el 28 de gener contra un jove a la plaça del Pou de la Figuera de Barcelona, al barri de Santa Caterina de Ciutat Vella, va ser "correcta". Com ja va comunicar la policia catalana setmanes després dels fets, després que la Divisió d'Afers Interns (DAI) investigués el cas, es va arribar a la conclusió que la detenció i actuació policial va ser correcta, tot i que es proposaven algunes millores.

Batlle ha seguit el relat fet per la DAI. L'actuació va començar cap a quarts d'onze de la nit quan uns agents van veure com un jove s'apropava a un grup de persones amb una capsa, cosa que els va fer sospitar que volia fer una venda irregular. Quan l'home va veure els policies va intentar amagar l'objecte, mentre que la resta de persones "semblaven esperar alguna cosa". Els agents es van apropar al grup i el van identificar.

Preguntat pels agents, un dels ciutadans allà presents va explicar que el jove els havia intentat vendre una tauleta digital a canvi de diners o droga. Durant la identificació del sospitós, la sala de comandament dels Mossos va informar a la patrulla que el jove tenia diversos antecedents policials. A més, el noi no sabia justificar l'origen de la tauleta, que estava sense estrenar. Va explicar que la factura de compra era a casa la seva mare.

Els agents li van dir a l'home que li decomissaven la tauleta de forma temporal per verificar que no havia estat denunciada per pèrdua o robatori. No conforme amb l'actuació policial, l'individu va adoptar una actitud "cada cop més agressiva" amb els mossos, demanant-los el número professional. A més, també va trencar en diverses ocasions la distància de seguretat amb l'agent, que va haver de separar-se'n físicament. "Per tal de no progressar en l'enfrontament verbal, els policies van decidir acabar la conversa i abandonar el lloc dels fets", va explicar el cos.

A partir d'aquest moment, i segons es pot veure a les imatges gravades des d'un balcó proper, el jove es va posar davant del vehicle policial impedint que marxés. Més tard es va apartar, però quan el cotxe va passar pel seu costat, l'individu sobtadament va intentar obrir la porta per recuperar la tauleta. Això va provocar que el vehicle s'aturés, fes uns metres marxa enrere i que el copilot baixés el primer.

Les imatges mostren com dos agents amb casc de moto posat s'apropen al jove per la seva esquena i quan aquest els veu venir, un d'ells li dóna una forta empenta. El copilot del cotxe també l'agafa i finalment s'hi afegeix el conductor del vehicle. Tots tres més l'altre mosso motorista l'acaben tirant a terra per emmanillar-lo, operació que dura uns minuts, mentre diversos veïns increpen la policia per la seva actuació, que acaba vencent la resistència del sospitós.

Un cop arrestat, i abans de ser traslladat a comissaria, el noi va ser portat a un centre mèdic, però es va negar a ser visitat per cap metge al·legant que "no li passava res". El noi, de 22 anys, va quedar en llibertat l'endemà al matí i no ha interposat cap denúncia contra la policia. La tauleta se li va retornar l'endemà en comprovar que no hi havia cap denúncia per robatori.

La DAI conclou que els agents ho van fer "correctament", tot i que els recomana que en situacions similars, "sempre que les circumstàncies ho permetin", es lliuri al ciutadà un document que acrediti el decomís al carrer de l'objecte per part de la policia per tal que en pugui fer la posterior reclamació. Tanmateix, el document admet que en aquell cas es va "aportar una solució" al ciutadà i que "l'entorn no era favorable a determinats tràmits administratius".

Batlle ha afegit que el noi que va gravar les imatges no va voler parlar amb la policia, ni tant sols acompanyat d'advocat. També ha considerat "absurd" que l'individu demanés la identificació policial, ja que els agents anaven uniformats i portaven el número enganxat a la solapa de la camisa. El director dels Mossos ha recordat que cada dia es fn 53 detencions a la ciutat de mitjana.

Part de l'oposició li ha retret que els agents actuessin sense cap denúncia prèvia, però Batlle ha recordat que hi havia indicis de delicte flagrant. A més, ha dit que no pretén que el 100% de les actuacions policials siguin "escrupolosament perfectes", però ha admès que es pot millorar la formació dels agents en les detencions complexes.

Comentarios
Multimedia Diari