Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’altra Santa Tecla: reforç de neteja per tenir-ho tot a punt

FCC Medio Ambiente, S.A.U activa un servei especial durant les celebracions de la patrona, especialment en els actes que congreguen molta població

03 octubre 2023 10:22 | Actualizado a 03 octubre 2023 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ampolles, gots, centenars de bosses de plàstic, llaunes i vidres trencats... Quilos de brossa cobrien ahir els carrers de la Part Alta, testimoni de la celebració, poca estona abans, d’un dels actes estrella de les festes de Santa Tecla: la Baixada de l’àliga. Tot plegat entre una forta olor agredolça, combinació d’orina i alcohol concentrada en l’atmosfera, impregnada al terra enganxós i als edificis del voltant.

A les sis del matí es barrejava el cafè dels primers establiments que aixecaven la persiana amb els últims participants de la festa, els quals, got de la mamadeta en mà, tornaven a casa sense esma. En aquest moment de l’albada, l’equip de neteja de l’empresa FCC Medio Ambiente, S.A.U. prenia posicions al Pla de la Seu per esborrar tota empremta de la nit anterior. «Els ciutadans, quan surten al carrer, volen que tot estigui en condicions», manifesta Artur Vilamajor, cap de serveis de l’empresa.

Per tal que això sigui possible, durant les festes de Santa Tecla es reforça el servei de neteja. Segons explica Àlex Ruiz, encarregat general del servei, «a la nit també traiem dos equips, dues màquines duals, escombradores que aspiren amb mànegues d’aigua que treballen des de les 22 hores i fins a les 5 de la matinada. D’aquesta manera, abans que s’aixequi el dia ja hem fet la neteja de la Rambla Nova, carrers de vianants, tota la zona de Ramon i Cajal, Pere Martell i Imperial Tàrraco, entre altres. I al matí, traiem el servei del dia, segons sigui laborable o festiu. Després de la Baixada de l’Àliga hem posat tres màquines més d’escombrat amb els seus operaris, dues més d’aigua amb mànega i reforços de papereres». Efectivament, passada la celebració, l’aigua a pressió retira la brutícia de les escales de la Catedral, que una escombradora recull a la plaça de les Cols. «Per a l’olor, les màquines fregadores disposen d’un detergent autoritzat», afegeixen els responsables.

«Els treballadors contribueixen a la festa deixant els espais en perfectes condicions»

L’organització comença una setmana abans de les festes quan, programa en mà, es planeja el repartiment de maquinària i personal, amb un reforç de contractació, com assenyala Artur Vilamajor. «Hi ha operaris durant tot el dia. Procurem que abans i després de cada acte, la zona corresponent estigui neta, la qual cosa ens obliga a treballar amb rapidesa, ja que tenim un temps limitat. Per exemple, mentre es feia la Baixada nosaltres ja estàvem actuant als carrers perimetrals». Els escenaris més sensibles per la quantitat de persones que congreguen són la Baixada, l’Empalmada i els concerts del passeig de les Palmeres.

Es tracta d’incivisme o la ciutat no pot absorbir tots els residus que es generen? «És una combinació d’ambdues coses. L’incivisme afecta, però també és cert que s’ajunta molta gent en un espai molt reduït», respon Vilamajor.

Els responsables de FCC Medio Ambiente, S.A.U. són molt conscients de les crítiques que poden rebre de la ciutadania. I en aquest sentit, la cap de producció, Anna Profitós, destaca que «la ciutat acaba molt bruta per la qual cosa necessitem molt personal a primera hora. Els treballadors fan una feinada que té un valor molt gran. Ells contribueixen a la festa deixant els espais en perfectes condicions per poder continuar els actes, són un pilar i trobo que a vegades no valorem prou la seva feina». En aquest sentit, tots tres coincideixen en el fet que «en alguna ocasió queda un racó sense netejar i rebem crítiques. A vegades anem al petit detall perquè no hem vist, prèviament, en quines condicions estava tot». En qualsevol cas, com defensen, «això també és Santa Tecla».

Comentarios
Multimedia Diari