Resoldre un repte energètic a la vegada que es fomenten vocacions científiques entre els joves. És el doble objectiu de la dotzena edició de la First Lego League, que se celebra aquest dissabte a Tarragona amb prop de 350 estudiants de primària i secundària d’una vintena de centres de la demarcació. Enguany, els alumnes han hagut de desenvolupar projectes innovadors en l’àmbit de l’energia. El director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili, Àngel Cid, ha celebrat l’interès de l’alumnat per resoldre problemes actuals amb propostes reals. Per la seva part, el rector de la universitat, Josep Pallarès, ha remarcat que certàmens com aquest promouen la curiositat científica i valors com el treball en equip.
L’energia ha estat el denominador comú entre les proves realitzades al Palau de Congressos i Fires de Tarragona, on els 347 alumnes participants han hagut de demostrar les habilitats i els coneixements científics apresos. Segons el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV, Àngel Cid, es tracta d’una temàtica «interessant» en un moment «de disrupció tecnològica». L’aposta per les energies renovables ha estat ben present en el conjunt de projectes innovadors presentats per l’alumnat, que ha hagut de defensar les propostes davant d’un jurat tècnic. «El que veiem en aquests projectes científics és que els nens i nenes s’estan plantejant tots els avantatges d’aquestes fonts d’energia renovables i també proposen solucions per als colls d’ampolla tecnològics que hi ha actualment», ha celebrat Cid.
La fase local celebrada a Tarragona ha aplegat alumnes provinents de disset centres educatius tant de les Terres de l’Ebre com del Camp de Tarragona. El certamen s’ha dividit en dues categories en funció de l’edat dels estudiants, amb la competició Explorer -dirigida a escolars de primària- i la competició Challenge -on participen adolescents de deu a setze anys-. Les proves a les quals s’han enfrontat tots ells s’han separat entre el desenvolupament i presentació de projectes científics relacionats amb l’energia i la demostració pràctica d’aquestes idees a través de robots Lego que havien de complir missions específiques proposades per l’organització.
N’és un exemple l’equip ‘CST Robotics’, de l’escola Santa Teresa de Móra d’Ebre, que ha creat una aplicació mòbil amb la qual els usuaris poden conèixer i millorar els consums tant d’energia com de CO₂ que es registren en un domicili. És el cinquè any que el centre es presenta a aquesta competició, de la qual en destaquen els valors de treball en equip que promou. La feina feta tant dins com fora de l’aula durant mesos els ha valgut dos primers premis, el de millor projecte d’Innovació i el de millor comportament del robot. En Roger Muñoz i l’Aina Peig, dos dels participants, han coincidit que malgrat els nervis que imposa un certamen d’aquesta magnitud, treballar colze a colze amb la resta de companys ha estat clau a l’hora de fer les proves. La gestió de les emocions en el desenvolupament d’aquesta activitat també és un dels aspectes destacats, tal com ha assegurat el responsable de l’extraescolar de robòtica del centre Ramon Hernàndez. «A vegades, la frustració apareix a l’aula i és un moment ideal per aturar la classe i parlar-ho, saber què ha passat, com ens sentim i com continuarem com a equip. És una situació molt similar a la del món laboral real», ha afirmat.
Majoria de centres públics
En aquesta dotzena edició de la First Lego League s’han presentat 22 equips, la majoria dels quals provenen de centres educatius públics. Després de tot un matí de proves i nervis, les formacions ‘Com tu vulgues’ de la Sénia i ‘Turbines Francis’ de l’Escola Elisabeth de Salou s’han classificat per la gran final estatal que se celebrarà a Cartagena (Múrcia) a finals de març. Allí, competiran per fer-se un lloc a la final internacional, que tindrà lloc a Houston (Estats Units) entre el 19 i el 22 d’abril.
Objectiu: promoure la curiositat científica
Més enllà de la competitivitat, la First Lego League busca despertar la curiositat científica i mantenir-la en el temps, amb l’objectiu final de promoure les vocacions científiques, especialment entre les noies. Així ho ha assegurat el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, qui ha assenyalat que l’escletxa entre gèneres a les carreres tecnològiques es va revertint «més a poc a poc del que voldríem». En aquest sentit, ha posat èmfasi en les accions que s’estan fent per atreure el talent femení a aquest àmbit i evitar la pèrdua d’oportunitats per aquest col·lectiu. Actualment, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la URV, les estudiants representen entre el 17% i el 20% del global d’alumnes d’aquestes titulacions.