La Muixeranga d'Algemesí ja és Ambaixadora dels Xiquets de Valls

La canalla representant de la Colla Joves i Vella va ser l'encarregada d'entregar el mocador casteller

19 mayo 2017 22:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els actes castellers de la Festa Major de Valls ja han començat. Va ser ahir amb la proclamació de l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls de la temporada 2015. Aquesta vegada, les dues colles castelleres vallenques han volgut reconèixer l’antecedent del fet casteller: la Muixeranga d’Algemesí, la pervivència de l’antic ball de valencianes. La proclamació es va dur a terme a la plaça del Blat, un cop finalitzada la presentació del conte L’Àliga i la corona màgica, obra de la narradora Judit Plana i l’il·lustrador GA.

Passades les 12.30 h, els grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls van interpretar el toc d’entrada a plaça. A continuació, representants de la Muixeranga d’Algemesí (Tomàs Pla, antic mestre de la Muixeranga el 1973; i Vicent Ramon García, un dels xiquets d’aquell any), els regidors de Cultura de Valls i Algemesí, els caps de colla i presidents de les dues colles castelleres i l’alcalde de Valls, Albert Batet, van pujar a l’escenari instal·lat just davant l’Ajuntament.

Després dels parlaments, la canalla representant de la Colla Vella i la Joves va fer entrega del reconeixement: un mocador casteller. Per posar el punt i final, les dues colles van alçar un pilar de cinc. L’acte, a més, va servir per fer el sorteig de l’ordre d’actuació de la Diada de Sant Joan. Després de llençar la moneda, es va decidir que la Colla Joves enceti el que serà la primera actuació de la temporada.

Però els actes castellers no van finalitzar aquí. A la tarda, el local de la Colla Vella va acollir la presentació del llibre d’Àlex Cervelló: Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme, 1936-1960, mentre que el curtmetratge del vallenc Jordi Ferré s’estrenava a la cartellera dels JCA Cinemes Valls: Camises cap al cel.

Paral·lelament, durant el matí la plaça dels Quarters va acollir el mercat d’art jove, on s’hi podien trobar obres incloses en les diferents disciplines artístiques amb l’objectiu d’apropar-les als ciutadans a través de l’exposició o la venda.

D’altra banda, es van realitzar els primers actes emmarcats en la commemoració dels 10 anys de la recuperació del Ball de Vells de Valls, una celebració que avui arribarà al seu punt àlgid amb la primera Mostra de balls de vells, dames i vells i malcasats de Catalunya. En aquest sentit, ahir es va fer la taula rodona ‘Les sàtires en la festa popular’, un debat que va servir per posar en relleu els balls de dames i vells tot comparant-los amb altres exemples d’aquest gènere. A més a més, es va presentar també la figura del ball de vells, que a partir d’ara forma part de la col·lecció del seguici d’Artesania Boltà.

A la tarda el protagonisme va ser per als gegants vinguts d’arreu de Catalunya. En total, 18 colles geganteres van participar en la 17a trobada de Gegants, que va tenir com a punt de trobada el Portal Nou. Quan eren gairebé les 19 h es donava inici a la cercavila, tot recorrent diferents carrers i places de la ciutat fins arribar al Pati, on cada gegant va protagonitzar el seu ball. Després de fer una ballada conjunta, les colles van reprendre la cercavila de retorn pel carrer de la Cort, la plaça del Blat, Església, Tomàs Caylà i Portal Nou, on es va donar per finalitzada la trobada.

 

Una nit de premis i música

El vespre va començar amb la celebració de la 32a Nit de Premis de Valls al Centre Cultural, on es van repartir un total de 17 guardons. El moment més especial va ser quan es va entregar el premi al Vallenc de l’Any, guardó creat el 1983 i que té com a objectiu reconèixer la tasca que dia a dia porten a terme vallencs i vallenques en favor de la ciutat i de la societat en general.

Enguany, i per primera vegada, aquest premi va ser compartit entre dos persones, els científics i investigadors vallencs Josep Maria Poblet Rius i Laia Vilà Nadal. Tots dos han participat en l’equip de científics que han aconseguit el descobriment d’una molècula capaç de millorar els dispositius de memòria flash.

Un altre reconeixement destacat va ser el de la Iniciativa Cívica, atorgat per l’Ajuntament de Valls, la Fundació Ciutat de Valls i la Cambra de Comerç. L’Espai de l’Estudiant pels 15 anys de trajectòria i el Col·legi Claret pel seu 75è aniversari van ser els guardonats en aquesta categoria.

La nit, però, va venir també marcada per la primera actuació de solstici a l’aparcament del barri antic. La Companyia Elèctrica Dharma van ser els encarregats d’obrir els concerts d’aquest emblemàtic escenari que cada any es converteix en el centre de la Festa Major. En el context de la gira de celebració dels 40 anys de la formació de la banda, la seva música caracteritzada per la fusió de diferents estils va fer saltar el públic. A continuació va ser el torn d’Oques Grasses i, per tancar la nit, la música d’Esne Beltza i Second Trast. Al Pati hi va actuar l’Orquestra Montgrins i, a la plaça de l’Oli, The Mamzelles.

Comentarios
Multimedia Diari