L'Alt Camp i la Conca de Barberà s'afegeixen al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

El Pius Hospital de Valls s'encarregarà de fer les colonoscòpies de les anàlisis positives de la primera prova de detecció de sang en femta

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Salut implantarà, a partir del 18 de febrer, el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les comarques de l'Alt Camp i de la Conca de Barberà. La Generalitat amplia a aquestes dues comarques, les primeres del Camp de Tarragona, aquest programa que permetrà que 14.500 persones, de forma voluntària, es facin la primera prova de detecció de sang en femta en els dos pròxims anys. En cas que les primeres anàlisis siguin positives, el Pius Hospital de Valls s'encarregarà de fer les colonoscòpies a aquests pacients. El programa s'emmarca en les accions d'atenció sanitària de l'any 2015 previstes en el pressupost de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona.

 

Salut convidarà 14.500 persones en els pròxims dos anys -7.250 persones per any- a col·laborar en el programa en aquestes dues comarques. S'espera que un 60% dels veïns convidats acceptin participar-hi.

 

A conseqüència dels tests realitzats, el Departament calcula que es duran a terme entre 250 i 300 colonoscòpies anuals i es detectaran més d'una quinzena de càncers cada anys, la majoria dels quals en els estadis inicials de la malaltia. Aquest programa, de la mateixa manera que el de detecció precoç del càncer de mama, convidarà cada dos anys a les persones d'entre 50 i 69 anys a fer-se les proves.

 

Al Camp de Tarragona, el programa s'estendrà a finals d'any a les comarques del Baix Camp i el Priorat, i posteriorment, al Baix Penedès i el Tarragonès.

 

Els objectius principals del programa són reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlons i recte -que és d'unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona-, així com disminuir la incidència de la malaltia que, actualment, és de més de 700 nous casos cada any.

 

La Regió Sanitària Camp de Tarragona ha decidit començar a aplicar aquest programa a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà com a primer pas per anar estenent aquest tipus de prevenció al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona. El Programa forma part del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte de Catalunya que actualment s'està aplicant en algunes zones concretes del territori català.

 

La FUNCA, que des de l'any 1998 duu la coordinació del Programa de detecció precoç del càncer de mama Tarragona-Terres de l'Ebre i que també coordina el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les Terres de l'Ebre, serà l'encarregada de coordinar també aquest nou programa que ara s'inicia en les dues de les comarques de la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

 

El procediment de la detecció precoç

La prova utilitzada és el test immunològic de sang oculta en femta, que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. Aquesta prova és un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surti positiu, es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l'existència d'un càncer o, en el cas d'haver-n'hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D'aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una probabilitat alta de curació. Cal saber que en la majoria de casos en què el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi ha altres causes del sagnat amb la femta.

 

Totes les persones d'edats compreses entre els 50 i el 69 anys i residents a la comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà rebran, en primer lloc, una carta de presentació i, al cap d'uns dies, una segona carta per mitjà de la qual se les convidarà a participar en el programa. Les persones que vulguin participar-hi hauran d'anar al seu centre o consultori d'atenció primària (CAP) a buscar el material per recollir la femta i després l'hauran de retornar allí mateix. Les anàlisis es realitzaran al laboratori de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. En cas de resultat positiu, se citarà la persona a la consulta d'infermeria per fer-li un cribratge i avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d'aquesta prova diagnòstica es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d'un càncer, consistiran a iniciar de forma immediata el tractament.

Comentarios
Multimedia Diari