Montblanc bull d'activitats i visitants en el darrer dia de la Setmana Medieval

Milers de visitants omplen la vila en una festa on tot el poble es bolca per recrear el retorn al passat

19 mayo 2017 22:59 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc bull d'activitats i visitants en la darrera jornada de la Setmana Medieval. Després de deu dies de festa i sota l'amenaça de pluja, la vila encara la recta final del programa d'actes, entre els quals la sorprenent cloenda d'aquest diumenge que desvetlla què va passar amb Sant Jordi i la princesa, l'endemà de matar el drac. La representació de la Llegenda de Sant Jordi, un dels actes de gran format més esperats, va fer aquest dissabte ple en les seves dues funcions. Si bé encara és aviat per fer balanços, l'organització dóna per fet que aquesta 28a edició és tot un èxit. No hi ha família a Montblanc que no estigui d'alguna manera involucrada en aquesta festa de recreació al passat medieval.

Amb major o menor grau, totes les cases participen de la festa. "Tots els nivells d'implicació són molt necessaris, tant aquella família que surt vestida al carrer a fer ambient, com aquell membre que té responsabilitats importants dins de la festa", explica Joan López, president de l'Associació de la Llegenda de Sant Jordi, entitat organitzadora de la festa. "Fa uns anys, en època de vaques grasses, els polítics feien bandera de la participació ciutadana per referir-se a la col·laboració de la gent, aquí a Montblanc fa 28 anys que ens surt de manera natural i ens surt de dins perquè estimem el que fem i procurem remar en la mateixa direcció", afegeix López, vestit de vilatà.

Satisfacció de l'organització per la participativa i exitosa edició d'enguany, sobretot amb el cartell d'entrades exhaurides a la representació de la Llegenda de Sant Jordi, un dels espectacles emblemàtics. El programa d'aquesta 28a edició ha mantingut la quarantena d'espectacles de cada any, tant en interiors com de carrer. D'aquest diumenge han destacat els falconers, el mercat d'esclaus i el concert de corals, a més del tradicional mercat medieval, l'escola cavalleresca arran de muralla, la mostra d'oficis i les comitives, tant la reial, amb Sant Jordi i la princesa, com la dels esclaus, que no paren de muntar escenes pel carrer i interactuar amb els visitants.

L'organització s'ha permès la llicència de resoldre què va passar amb Sant Jordi i la princesa l'endemà de matar el drac. L'espectacle de petit format resol la part més desconeguda de la llegenda: no hi ha història d'amor i el cavaller se'n va. L'organització avaluarà la seva continuïtat. "En les últimes edicions hem tingut diverses propostes, i tant podríem repetir aquest d'enguany, com recuperar algun altre que fa dos o tres anys que no es representa, i tirar d'hemeroteca", diu López. Amb un cost d'uns 160.000 euros, la Setmana Medieval es finança a través de subvencions, que cobreixen entre el 30% i el 40% del cost, i la resta prové de recursos propis i patrocinis.

La majoria d'espectacles són de producció pròpia. "Agraïm el suport institucional, però només com a suport, crec que un dels secrets que explica l'evolució de la festa i fins on ha arribat és la no interferència directa dels polítics; això ha fet que la gent se la senti molt seva", explica López. En la darrera jornada de la festa, l'organització ha estat pendent del cel. El temps ha acompanyat fins al migdia, quan han arribat les primeres pluges i uns núvols amb ganes de quedar-s'hi tota la tarda. Malgrat aquest final mig passat per aigua, l'associació fa un balanç molt positiu d'aquesta edició. Entre 60.000 i 80.000 persones visiten aquesta festa, un públic fidel en què el 80% són catalans.

Comentarios
Multimedia Diari