Un carro vendrà tortells el dia dels tres tombs de Valls

Els forners de Valls recuperen el tradicional tortell per la diada aprofitant que enguany se celebra el 40è aniversari

12 enero 2019 12:50 | Actualizado a 12 enero 2019 13:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Valls recupera el tortell de Sant Antoni coincidint amb el 40è aniversari dels Tres Tombs. 

Durant el recorregut de demà l’últim carro amb un ruc repartirà 300 tortells acompanyats d’una bossa commemorativa d’aquests 40 anys dels Tres Tombs de Valls. El preu del tortell serà de 3,50 euros.

Aquests dolços seran elaborats per quatre forns de Valls: la Barcelonesa, forn del Carme, Ca Pié, i forn Manel, i es podran comprar a la Font de la Manxa, el Pati o la plaça del Blat.

Tal com apunten els forners l’elaboració és senzilla: porta sucre, farina, sal llevat i aigua. «Com es feia antigament hi posem una mica de sucre per damunt. Alguns hi posen ou per donar més brillantor, i alguns l’adoben amb una mica de fruita», explica José Manuel Domínguez del Forn del Carme de Valls mentre els elabora.

«També en farem farcits amb nata o crema però aquests els hauran de venir a buscar al forn. Cada cop la gent en vol més de crema o nata», afegeix.

Pels Tres Tombs es comercialitzarà, l’anomenat tortell ‘bàsic’, fet de farina, sucre, aigua i llevat. Es calcula que en total es venguin uns 400 tortells (dalt del caro i als quatre establiments de Valls).

«Van estipular que aquests tortells que vendrem demà fossin d’una mida estàndard, de 250 grams. Normalment són per a dues o tres persones», afirma el forner.

Per la seva part, el regidor de Comerç i Turisme a l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris confia que «aquesta tradició quedi de cara l’any vinent i a més hi hagi altres establiments que acabin col·laborant en aquesta iniciativa». Es pretén recuperar aquest tortell i que moltes famílies el mengin després de l’àpat de Sant Antoni.

«És una manera de promocionar-nos. Cada forn farà un centenar de tortells per demà diumenge», afirma Domínguez i afegeix que «en el meu cas aquí al forn tindré dues mides per si algú el vol més gran».

Una celebració especial

Demà la capital de l’Alt Camp acollirà la 40a edició des de la seva recuperació. Una celebració especial, declarada per la Generalitat Festa Tradicional d’Interès Nacional, que reuneix a Valls la millor col·lecció de carros que es pot veure desfilar per Catalunya i que té a la capital de l’Alt Camp i al seu Barri Antic un dels itineraris de més bellesa plàstica i espectacularitat.

La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l’any, en uns Tres Tombs que atresoren un veritable museu viu del transport amb cavalleries que abandonen els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible a les places i carrers.

Demà diumenge a partir de dos quarts de dotze tornaran a ser més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries els que prendran els principals carrers de la ciutat. 

El moment més esperat arribarà al final, quan en el tercer tomb els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com a tomb de l’ajuntament.

Avui com a acte de vigília, diversos cavalls i carros recorreran la ciutat anunciant la festa de demà.

Comentarios
Multimedia Diari