Valls viu els Tres Tombs més matiners

Més de 300 cavalls i un centenar de carros surten al carrer en la 40a edició de la festa que recupera el tradicional tortell de Sant Antoni

14 enero 2019 12:41 | Actualizado a 13 febrero 2019 18:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Valls va celebrar ahir diumenge al matí els Tres Tombs, un dels més matiners i concorreguts del calendari català i declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional. Hi van participar més de 300 cavalls i més de 100 carros i cavalleries. El bon temps va acompanyar la jornada i centenars de vallencs i forans van assistir a la festa. Aquesta ha estat la 40a edició i l’entitat organitzadora, la Societat de Sant Antoni, ha volgut recuperar el clàssic tortell.

Una altra de les novetats ha estat la restauració de dos carros per part d’un soci de l’entitat de Sant Antoni: un fet de caixes per uns companys de Calafell, i un carro de bombers.

Per la seva part, el vicepresident de la Societat de Sant Antoni, Marc Buqué va assenyalar que «fer 40 anys és un orgull i a més podem destacar la col·lecció de carros que tenim, ja que tots són peces úniques».

Durant tot el matí i fins al migdia, cavalls i carruatges van recórrer els principals carrers de la ciutat. Famílies i nens van aprofitar per fer fotografies, i per sortir al carrer per veure el recorregut i l’ambient.

Hi ha punts que generen molta expectació, especialment el doble revolt de la plaça del Blat, en el tram final dels Tres Tombs i conegut popularment com a «tomb de l’ajuntament». Allà els carruatges agafen embranzida per encarar els dos revolts. No hi van faltar els aplaudiments i la cridòria dels assistents.

La Societat de Sant Antoni disposa d’una de les millors col·leccions de carros de treball de tot el país. Entre aquests cal destacar el carro gran de la societat (el de dimensions més grans de Catalunya, adquirit l’any 1987).

En aquesta festa s’intenta treure el màxim de carros possibles, que porten gent de Valls però també d’altres llocs, com Vilanova i la Geltrú, Calafell, entre altres. L’entitat organitzadora, la Societat de Sant Antoni, ha volgut recuperar el clàssic tortell que es va repartir durant la diada. Quatre forns (la Barcelonesa, Ca Pié, forn del Carme i forn Manel) en van elaborar 300 i es van esgotar ràpidament.

També per a l’ocasió van regalar una bossa commemorativa. Els traginers van esmorzar als Molls de l’Estació a dos quarts de deu del matí. Dues hores més tard van iniciar el recorregut.

Durant el segon tomb, les cavalleries i carros van passar per davant de l’església de Sant Antoni i van rebre la benedicció.

Comentarios
Multimedia Diari