Camp

Música

El grup vallenc Fenya Rai! compleix 10 anys recuperant cançons populars

Roger Montalà, Jordi Jubany, Jaume Martínez i David Tudela 'treuen la pols' a cançons de finals del segle XIX i principis del XX que han caigut pràcticament a l'oblit

Fenya Rai! va néixer a Valls el 2015.Cedida

Montse Plana
Publicado por

Creado:

Actualizado:

Fa justament 10 anys, quatre vallencs van decidir agafar el cançoner popular i ‘treure la pols’ a aquelles cançons populars de transmissió oral que actualment han caigut pràcticament a l’oblit. El projecte va començar a prendre forma i naixia Fenya Rai! Un nom que, justament, mostra aquest esperit de posar en valor la cultura popular, el territori, i què menys que fer-ho amb una expressió tan del Camp de Tarragona com ho és Fenya Rai! El Sant Joan del 2015, el grup s’estrenava oficialment i 10 anys més tard, segueixen aquesta tasca incansable.

Ells són Roger Montalà, David Tudela, Jaume Martínez i Jordi Jubany i aquest Sant Joan estan de celebració per aquesta dècada, no només de música, sinó també d’investigació, rebuscant entre el cançoner de Joan Amades. Entre les cançons més conegudes que ha recuperat el grup? «La de Ai mare, aneu a missa», diu Roger Montalà. Tot i així, assegura que la gent coneix molt poques cançons del repertori. Precisament per això, tenen sentit projectes com els de Fenya Rai!: per recuperar aquesta memòria popular de finals del segle XIX i principis del segle XX i tornar-la a posar a l’abast de tothom. El grup aposta per fer-ho d’una forma més actualitzada. «Els hi donem algun tomb», expliquen. Algunes cançons les fan a ritme d’ska, d’altres com a valsos «i no ens tanquem a cap estil», relata Montalà. A més, aposten per eliminar les repeticions d’estrofes que solen tenir aquest tipus de cançons. «Les portem més a l’actualitat», relaten.

Com recorda Roger Montalà, hi ha temàtiques de cançons de fa més d’un segle que han quedat totalment desactualitzades. «N’hi ha moltes que parlen de capellans, de banyes...». Davant d’això, i que no és sempre fàcil fer una lectura d’històries passades amb una mirada actual, el grup ha apostat per seleccionar aquelles cançons que més poden encaixar a dia d’avui. «N’hi ha que potser els hi canvien el sentit. Nosaltres apostem per escollir», exposa Montalà i, de fet, subratlla que ja hi havia temes de finals del XIX i principis del XX que «ja parlaven d’empoderament femení». Tot i així, relata que a les actuacions sempre contextualitzen: «S’ha d’entendre el context històric».

Pel que fa a la part musical, hi ha cançons de les quals tan sols ha arribat la lletra, i a partir de la qual el grup treballa la part instrumental; i d’altres, de les que consten els acords.

En aquests 10 anys, Fenya Rai! ha publicat tres discos. El primer treball, del 2019, recull els quatre primers anys de trajectòria. El 2021 publiquen Plaça Major, on també s’incorporen alguns temes propis; i l’any passat veia la llum La ballarusca, seguint aquesta tasca de recuperació.

Pel que fa al 10è aniversari, Fenya Rai! l'ha celebrat aquest Sant Joan obertament amb una actuació aquest passat dissabte, 22 de juny, amb un concert a la plaça del Pati de Valls. Ho van fer en un format ampliat, sumant quatre músics als quatre ja habituals, ‘Els que fan la Fenya Band’. El concert va ser gravat i serà el seu quart disc.

tracking