900 persones participen en una Setmana Medieval de Montblanc que preveu batre rècords

Comença aquest divendres amb el pregó i s'allargarà durant dos caps de setmana. Alguns dels actes ja tenen les entrades exhaurides

| Actualizado a 19 abril 2022 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

«Serà una Setmana Medieval amb rècord absolut de visitants», deia avuil’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en la presentació d’aquest esdeveniment, que en aquesta 35 edició recupera el format de dos caps de setmana –el dos propers–.

La venda d’entrades dels actes de pagament va molt bé. Així, en dues hores es van esgotar les del Sopar Medieval. Tampoc no n’hi ha per a una de les dues representacions de la Llegenda. La festa s’obrirà amb el pregó de la meteoròloga Mònica Usart. I una altra invitada molt especial serà la dibuixant i caricaturista Pilarín Bayés, que rebrà l’Espasa d’Honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc.

Quan manquen tresdies perquè arranqui la Setmana Medieval –ho farà a les sis de la tarda de divendres amb el pregó de Mònica Usart a la plaça Major–, avui s'han donat a conèixer algunes de les novetats de la present edició. Maties Martí, president de l’associació organitzadora, desgranava els actes nous, com ara la cantata teatral La llegenda de la Princesa i Sant Jordi –dissabte 23 a les cinc de la tarda i diumenge 24 a les dotze del migdia, al claustre de Sant Francesc–, una representació «que trenca estereotips». 

El dia de Sant Jordi, al Portal del mateix nom, es presentarà Sant Jordi tot l’any, una app –de la qual l’any passat ja es va tenir un tast– sobre com era Montblanc en l’època medieval, la muralla de Sant Jordi i el lliurament de la rosa per part del cavaller, perquè tothom pugui reviure el passat durant tot l’any.

Torna el torneig medieval nocturn, que serà a dos quarts de deu del vespre del dissabte 30 a la recentment estrenada muralla de Sant Francesc. I l’acte de cloenda, diumenge 1 a les sis de la tarda a l’església de Santa Maria, serà Dones de llegenda, una representació –que s’havia d’haver fet el 2020– i que està dedicada a les dones, «donant el valor que no tenien en l’època medieval», sentenciava Martí.

I en aquesta clausura de la festa es lliurarà l’Espasa d’Honor, que enguany recollirà Pilarín Bayés, una dona que ha passat quasi tota la seva vida en el món de la cultura infantil, amb més de 700 llibres publicats i milers de dibuixos, recordava el president de l’associació. 

L'engranatge

Maties Martí reconeixia que s’ha recuperat el 98 per cent de l’engranatge de la festa, on 900 persones sortiran en els diferents actes. Tots excepte tres són a l’aire lliure i la majoria, gratuïts.

Dels que no ho són, de la representació de la Llegenda ja s’han venut unes 2.200 entrades –només en queda un 30% de la representació de les onze de la nit–, unes 380 –un 60%– dels jocs medievals, 370 del sopar –enguany hi haurà un centenar menys de comensals– i 380 –un 40%– del concert Dracum Nocte. Per això, deia que si vinguessin 20.000 visitants «ja estaríem prou contents, perquè més tampoc hi caben»”. 

Sobre si hi ha un pla B en cas de pluja, indicava que per alguns actes, sí. Per exemple, el lliurament de la rosa es faria a l’església de Sant Francesc, i el pregó a la sala de les corts de la mateixa església, «però per la representació de la Llegenda no tenim cap lloc amb suficient espai».

Joan Anton Font, el rei d’enguany, assegurava que «els assajos han anat molt bé. En dos dies passarem del segle XXI al XIII». Afegia que «som uns actors reals, estem desembarcant bé», i agraïa l’associació perquè els ajuda a ficar-se en el paper. Al seu costat, la reina –Maria Serra Balanyà– destacava també la bona sintonia que s’ha vist en els assajos, «ens ho hem passat molt bé i hem procurat treballar el màxim possible».

«Ho afrontem amb moltes ganes, és una vegada a la vida», deia el cavaller –Josep Maria Roca Chapinal–, mentre que la princesa -Anna Cubero Balcells– reconeixia que els mesos d’assaig «s’han fet curts».

L’alcalde, Josep Andreu, es mostrava molt content per les perspectives que hi ha per a la Setmana Medieval d’enguany, després de com ha anat la Setmana Santa, «les xifres han superat a la del 2019», deia. 
 

Comentarios
Multimedia Diari