Dos anys d’espera per poder soterrar un cable al Centre d’Interpretació del Tèxtil al Pla de Santa Maria

Ha d’atravessar la carretera i també impedeix que es pugui acabar la tanca perimetral del recinte, una obra subvencionada amb fons Feder

15 marzo 2022 19:00 | Actualizado a 16 marzo 2022 16:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de fa temps, les obres de la tanca perimetral que envolta el Centre d’Interpretació del Tèxtil, al Pla de Santa Maria, sembla que estiguin parades. La zona està en obres, però no es poden acabar perquè des de fa dos anys la companyia telefònica no acudeix a soterrar un cable, que ha de travessar la carretera que va cap a Cabra, denuncia al Diari l’alcalde, Mateu Montserrat. Aquest es mostra molt indignat amb l’empresa, «diuen que ja vindran. Però aquí no arriba ningú».

Entre els anys 1916 i 1917, l’empresa tèxtil Martí, Llopart i Trenchs va decidir instal·lar-se al municipi, tot i no ésser el més idoni degut a la manca d’aigua. Va construir una fàbrica, que esdevé motor econòmic, social, cultural i esportiu del poble. Va arribar a tenir 380 empleats i va tancar l’any 1998. L’Ajuntament va adquirir el complex el 2001 per uns 80 milions de pessetes.

Catalogat el Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), s’ha restaurat i pintat les façanes, tant les de la part que dona al passeig del Pla, que inclou les naus de la fàbrica, la porteria, els magatzems i l’antiga fusteria, com les que donen a l’avinguda Gaudí. També s’han incorporat finestres iguals que les originals de 1916 a la nau de l’esquerra de l’entrada, a semblança de la seva bessona de la dreta. A la part de l’avinguda Gaudí s’ha fet una nova tanca amb reixat –idèntica a la de la part de davant– que dona visibilitat a aquesta part de les naus i separarà la part rehabilitada de la que, en un futur, serà una residència per a gent gran.

Mateu Montserrat subratlla que les obres fa temps que estan acabades i només falta aquesta tanca, que dona a la carretera de Cabra del Camp. S’ha de soterrar a la zona de la tanca i també el cable que actualment passa per damunt de la carretera. »Hem demanat ja tres vegades el permís a Carreteres per poder fer aquests treballs». L’alcalde qualifica de «vergonya» aquest menyspreu de l’empresa que dóna servei tant a l’Ajuntament com als veïns i que tardi més de dos anys per fer aquests treballs. «Hi ha els tubs posats a terra per on ha de traspassar la carretera, I estan verificats per la pròpia empresa», afegeix. Això impedeix que pugui acabar-se la tanca, «una part del projecte que estaria endreçat està ara com una paret vella a punt de caure». Montserrat reconeix que si la situació l’allarga es podria optar per denegar els permisos que l’empresa demanés en el futur per a qualsevol obra o treball.

Mentrestant, el Centre d’Interpretació del Tèxtil comença a caminar, tot i que ara només amb visites sota reserva prèvia. Demà, per exemple, serà visitada per l’Associació d’Antic Diputats al Parlament, i tindran un dels seus membres, Mateu Montserrat, com a amfitrió. Seran uns 35 antics diputats que es desplaçaran al Pla de Santa Maria. A dos quarts de dotze del matí visitaran l’església romànica de Sant Ramon, després el casc antic i el Centre d’Interpretació, finalitzant l’estada amb una calçotada.

Comentarios
Multimedia Diari