Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va restaurar més de 1.300 folis i pergamins el 2022

  L’equipament atén prop de 800 consultes de personal municipal i de la ciutadania

  17 febrero 2023 11:52 | Actualizado a 17 febrero 2023 11:55
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El passat 2022 l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va encarregar restaurar 1.320 folis de l’Espluga de Francolí, Montblanc i Santa Coloma de Queralt, i 11 pergamins de Montblanc i Vimbodí i Poblet i s’ha digitalitzat gairebé 18.500 pàgines d’hemeroteca i altra documentació. Durant el 2022, es va gestionar el préstec de 74 expedients i es va atendre 219 consultes del personal municipal.

  Pel que fa a la ciutadania es van rebre 545 peticions de persones a la sala de consulta que han consultat 3.409 expedients municipals. L’equipament va organitzar 8 exposicions, 6 a diferents pobles de la comarca i 2 a les dependències pròpies, una jornada cinematogràfica i va participar en un pòdcast del Departament de Cultura.

  L’Arxiu de la Conca va ingressar i catalogar 8,3 metres de documentació semiactiva dels ajuntaments de Barberà de la Conca, Blancafort, Montblanc i Vimbodí i Poblet i també va catalogar 51,7 metres dels fons històrics de Montblanc, Rocafort de Queralt, Senan (aquesta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona) i Vallfogona de Riucorb.

  Els tècnics han reorganitzat el dipòsit municipal de Llorac i han col·laborat amb la reinstal·lació del fons documental de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí al nou dipòsit d’arxiu del municipi. L’equipament conserva 16 dels 22 fons documentals municipals a l’antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc, i els altres sis fonts no poden ingressar per falta d’espai.

  Des de l’arxiu volen reivindicar que són un espai no només destinat a les institucions, sinó també per les persones que poden consultar tot allò que vulguin. Treballen per ser accessibles per a tothom i generar interés entre la ciutadania, una mostra és l’exposició que van dur a terme sobre els equips de futbol de la Conca de Barberà.

  La intenció és continuar en aquesta línia, i que cada cop s’apropin més persones i que tothom s’atreveixi a consultar allò que vulgui a l’Arxiu Comarcal.

  De propietat particular, s’han ingressat 1,6 metres de documentació textual, 4 pergamins, 7 pel·lícules i 329 fotografies, així com 132 fotografies cedides per digitalitzar i que l’Arxiu en conservi una còpia reprogràfica digital.

  La digitalització és un camí que estan tirant endavant tots els arxius, perquè les cosultes es puguin fer en línia, i tot estigui disponible a través d’internet. És una tasca difícil i costosa, perquè hi ha molts arxius que s’han de digitalitzar, i s’han de classificar, però a poc a poc s’està aconseguint que estigui pujat a la xarxa i consultable.

  Comentarios
  Multimedia Diari