L’exèrcit espanyol tornarà a ser present a l’Espai de l’Estudiant, el saló de l’ensenyament de les comarques de Tarragona que se celebrarà Valls el 19 i 20 de març. Fa anys que això genera polèmica entre alguns sectors i, aquest cop, la Plataforma Desmilitaritzem l’educació del Camp de Tarragona ha fet un pas més i ha presentat formalment a l’Ajuntament de Valls un escrit on s’insta «deixar d’acollir l’estand de l’exèrcit». El col·lectiu exigeix que l’organització «apliqui les normes, acord de les mocions i resolucions aprovades contràries a la presència militar i cossos armats en espais educatius, de formació o lleure».
Aquest divendres, 7 de març, a mig matí, representants del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs, la Federació d’Ensenyament de CGT, la CUP i l’organització Aturem Totes les Guerres (organitzacions que conformen la plataforma) s’han apropat a l’ajuntament vallenc per fer entrega de l’escrit via registre, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. Com relaten, en els darrers anys han fet la reclamació, però de manera informal, a través de converses. «Tothom se’n renta les mans», denuncien. I és per aquest motiu que aquest cop han volgut fer un pas més i presentar el seu reclam formalment. «D’aquesta manera, estan obligats a respondre’ns», comenten.

L’Espai de l’Estudiant està organitzat pel Consorci Prouniversitari –una secció de l’Institut d’Estudis Vallencs– i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, així com d’institucions i empreses compromeses amb el foment de la formació i l’ocupabilitat. Per ara, ni l’organització ni l’Ajuntament s’han pronunciat respecte el reclam presentat aquest divendres per la Plataforma Desmilitaritzem l’educació del Camp de Tarragona, i preveuen fer-ho dilluns vinent, quan es presentarà oficialment aquesta 25a edició del saló de l’ensenyament de les comarques de Tarragona. Malgrat tot, en altres ocasions s’ha al·legat que no es pot negar a les forces armades la seva presència «sense una normativa que hi doni suport».
Per la seva banda, la Plataforma Desmilitaritzem l’educació del Camp de Tarragona sustenta el text presentat a l’Ajuntament de Valls amb la Llei 21/2003 de foment de la pau, la moció aprovada el 2016 pel Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització de Catalunya, i el codi ètic de l’Ajuntament de Valls.
Una polèmica generada a altres salons educatius
L’Espai de l’Estudiant no és l’únic saló on l’exèrcit hi és present per presentar la seva oferta formativa, ni tampoc l’únic lloc on la seva presència genera polèmica. Així també succeeix al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. Cada any hi ha protestes i l’any passat, per exemple, una vintena de persones van estirar-se al terra amb jerseis tacats de vermell. També al saló FormaOcupa de Lleida hi ha polèmica. Aquí es va arribar a denegar la seva presència, però el jutjat de primera instància número 5 de Lleida va derogar el veto.