Sant Jordi torna a matar el drac a Montblanc en una llegenda nova
Les 3.000 entrades per poder gaudir de l’espectacle es van acabar moltes hores abans de l’inici dels dos passis

La renovació de la Llegenda de Sant Jordi no va deixar indiferent a ningú.
Sant Jordi va tornar a matar el drac, en va treure una rosa per a la princesa, i va retornar la pau a Montblanc. Amb les entrades exhaurides des de feia hores, unes 3.000 persones van poder gaudir del nou guió, la nova música i els nous mappings -que donaven profunditat- de la Llegenda de Sant Jordi. Hi havia molta expectació, ja que ningú es volia perdre l’espectacle, i veure les novetats. El president de l’Associació Medieval Sant Jordi, Matíes Martí, ja anunciava que seria «un abans i un després amb els espectacles amateurs».
La gesta del cavaller Sant Jordi matant el drac i retornant la felicitat al poble medieval de Montblanc, feia uns nou anys que el seu text no patia cap modificació. Per aquest motiu, hi havia nervis entre els actors i les actrius, i entre totes les persones que formen part de l’espectacle. Es tracta, d’una llegenda que més tard van poder recollir els folkloristes catalans Joan Amades i Anna de Valldaura.
Tothom present al Foradot va seguir en directe un espectacle que va provocar els aplaudiments de tots els assistents durant una estona llarga. Just en sortir els comentaris eren tots positius, i tothom assegurava que els havia agradat molt.
Era l’època medieval i Montblanc gaudia de bonança econòmica i era un poble feliç. A més era un municipi destacat, ja que era vila reial, i de tant en tant, rebia visites del rei. En concret fou Corts Reials quatre anys: 1397, 1333, 1370 i 1414.
L’arribada d’un drac va transformar aquesta alegria en preocupació i angoixa. Era una bèstia que tenia molta gana, i per molt que els vilatans li donessin menjar mai n’hi havia prou. Això va provocar que les existències dels animals i de molts altres aliments acabessin. Un cavaller s’oferia a donar el seu bestiar, però a canvi de la mà de la Princesa, que s’hi negava. I que a més mentia. Davant aquest problema, el rei va decidir que cada dia s’oferiria un animal al drac. Per aquest motiu, es va posar el nom de tots els ciutadans en diferents paperetes i cada dia en trauria una, que indicaria a qui tocava ser sacrificat.
El primer nom que va sortir va ser el de la Princesa. El rei per donar exemple no el va voler canviar, i la va fer anar. Però va arribar un cavaller armat, cavalcant sobre un cavall blanc. Es deia Jordi.
No s’ho va pensar dos cops, i va deixar estabornida la bèstia. Després la va lligar, i la va matar. Tot seguit es va fondre, i d’allí va brollar un roser. El cavaller va agafar una rosa i la va oferir a la princesa. A partir d’aquí la felicitat va tornar a Montblanc i tot el poble ho va celebrar.
Èxit d’estrena la nova Llegenda de Sant Jordi que va tenir una gran acollida. Ha estat tot un any per fer el text nou, i sembla que ha tingut bons resultats.