Trobar calçots, missió complicada

Des d’IGP Calçot de Valls expliquen que per prudència se’n van plantar menys i que la forta represa els ha agafat per sorpresa. Hi ha restauradors que els costa accedir al producte

16 febrero 2022 19:50 | Actualizado a 18 febrero 2022 06:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les calçotades s’han reprès amb molta força aquesta temporada, tanta, que fins i tot hi ha restauradors que estan tenint dificultats per trobar el producte. Tal com explicava dies enrere el president de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira, enguany a la capital de l’Alt Camp i rodalies s’està treballant molt en calçotades, recuperant el pols que s’havia perdut amb aquests dos anys de pandèmia. De fet, calcula que els caps de setmana els establiments estan plens en un 95%, fet que també es tradueix en reserves al sector hoteler.

Aquesta alta represa ha agafat per sorpresa als productors, tal com admet el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Dalmaci Clofent. Recorda que el producte es planta al mes d’agost «i es va reduir una mica la superfície destinada a aquest cultiu per prudència, després de dos anys amb una experiència dolenta», arrel de la Covid-19. El que no esperaven és que «anés tan bé i, per això, hi pot haver certa dificultat a trobar calçots».

Per a Clofent, hi ha diverses qüestions que expliquen el fenomen. D’una banda, una demanda superior a l’esperada, d’una altra, el fet d’haver plantat menys calçots del que seria habitual i, un tercer motiu, seria que ja en la primera part de la campanya –abans de Nadal– ja hi havia demanda «i, davant la incertesa, alguns productors van portar al mercat més calçots del que seria habitual», explica el president de l’IGP Calçot de Valls. Sobre aquesta última qüestió, Dalmaci Clofent detalla que l’habitual és que els productors reparteixin el producte al llarg de la temporada entre mercats i restauració. Però, aquest cop, davant de les incerteses de la pandèmia, durant els primers mesos s’haurien destinat més calçots als mercats del que seria habitual i, això, ara podria estar afectant als restaurants.

Així ho confirmen restaurants del Camp de Tarragona, que afirmen al Diari que tenen demanda de clients per fer calçotades als seus establiments però que, en canvi, els està sent molt difícil trobar calçots. A més, han notat un increment del preu que, diuen, arriba a ser un 30% superior a altres anys. Un fet que, per la seva banda, des de l’IGP Calçot de Valls es puntualitza que es deu a aquesta creixent demanda que supera l’oferta.

Alguns restauradors de la zona expliquen també que, a nivell ja més general, altres qüestions també els afecta en la celebració de calçotades. «Si anys enrere les úniques opcions eren o anar a un mas particular o a un restaurant, ara l’oferta s’ha ampliat moltíssim amb pagesos o establiments que ofereixen els calçots ja cuits per encàrrec o la creixent demanda a grans mercats, el que ens acaba perjudicant als restaurants», expliquen alguns restauradors.

La cuina del calçot

Pel que fa a la qualitat del producte, Clofent detalla que enguany és molt bona. L’actual sequera no estaria afectant, «ja que el calçot necessita reg localitzat». Així que la falta de pluges «afecta en l’increment del cost pel pagès, però no en la qualitat».

D’altra banda, des del Consell Regulador també es fa una crida per potenciar la cuina del calçot. «La calçotada és un tresor que s’ha de preservar, però és també un producte que té molta sortida en la cuina del dia a dia», anima Clofent.

Comentarios
Multimedia Diari