Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Una processadora de garrofa dels Garidells s’ha convertit en un molí ecològic

  La màquina data del 1940 i ara dos veïns han trobat finançament per poder-la restaurar i fer-ne ús a Econau

  03 diciembre 2023 19:33 | Actualizado a 04 diciembre 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Tot va començar quan dos veïns dels Garidells, el Raül i la Silvia, tenien al cap poder fer alguna cosa amb les garrofes per al consum humà. Tenen una finca amb diferents garrofers i volien treure’n un ús. Raül Cruz explica que així, per casualitat, els va arribar que hi havia unes persones que es volien desfer d’una màquina antiga de garrofes i van pensar que era la seva oportunitat per poder complir un dels seus objectius. «No teníem magatzem i la màquina va estar voltant entre magatzems d’amics durant tres anys», explica Cruz. I és que és una processadora de garrofa històrica, que data del 1940, i la va fer un enginyer reusenc anomenat Salvador Baldrich, que també feia altres estris per al camp que actualment encara s’utilitzen.

  Fa relativament poc que han aconseguit restaurar-la, ja que necessitava alguns ajustaments. I ho han fet relativament ràpid, en tres mesos. A partir d’aquí l’han traslladat a l’Econau, perquè han començat a formar part del projecte que porta per nom Econau. Què suposa això? Doncs que el seu somni es comença a fer realitat, perquè podran produir diferents aliments fets amb garrofa. I és Econau mateix qui es va posar en contacte amb ells, perquè van conèixer que tenien aquesta processadora de garrofes. El seu amo comenta que la màquina s’encarrega de separar la polpa del garrofí, això és un «dels passos més complicats», i per aquest motiu la màquina és important. Gràcies al contacte van poder restaurar tota la processadora, perquè Econau es va encarregar de buscar tot el finançament, a més de posar les seves instal·lacions.

  Cruz diu que es tracta «d’enginyeria antiga», i per tant un cop arreglada «no falla», però havien de fer alguns canvis de fusta que era ja molt vella. Afegeix que està feta de politges i corretges, i per aquest motiu costa molt que hi hagi problemes, i a més una cosa important és que «no contamina».

  Més enllà de farina de garrofa

  Les dates que treballen perquè tot comenci a rodar és durant el primer trimestre de 2024, en aproximadament un mes. Tenen clar que faran farina de garrofa, que s’utilitza per a diferents productes alimentaris, però volen també dur a terme altres propostes. Per aquest motiu, també tenen pensat fer cocs, brownies, cremes com per exemple amb avellanes, entre altres.

  Però no tanquen portes a res, i Raül Cruz explica que també tindran un apartat d’I+D, ja que l’obrador és compartit amb tots els socis, i volen que aquests facin propostes amb la intenció de provar i trobar nous nínxols de mercat. Per tant, no descarten treure més productes d’aquells que tenen previst.

  Actualment, compten amb 15 productors i esperen durant el 2024 arribar a les 90 tones de garrofa per poder executar tot allò que tenen present. A més també volen que el nombre de productors es vagi ampliant. No tenen coneixement que hi hagi cap màquina de garrofa així en cap altre indret de Catalunya.

  Comentarios
  Multimedia Diari