ERC permetrà la tramitació dels pressupostos però confia que un avançament electoral n'eviti l'aprovació

Els republicans volen eleccions al març tot i que no descarten "cap escenari", tampoc el d'acabar aprovant uns comptes "inaplicables"

| Actualizado a 23 mayo 2017 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

ERC és l'únic partit de l'oposició que no ha presentat una esmena a la totalitat contra els pressupostos de la Generalitat pel 2015. De fet, els republicans rebutjaran les esmenes presentades per la resta de partits i permetran la tramitació dels comptes. El portaveu econòmic d'Esquerra, Pere Aragonès, ha explicat que han pres aquesta decisió coma gest de "responsabilitat" amb el Govern i amb el país, per propiciar un clima de negociació i acord entre els líders de CiU i ERC, Artur Mas i Oriol Junqueras. Els republicans confien que d'aquestes negociacions surti un avançament electoral immediat i que, per tant, els pressupostos no arribin a aprovar-se. Tot i això, no descarten "cap escenari".

 

Aragonés ha remarcat que ERC ha preferit prioritzar l'entesa amb el Govern abans que "forçar" l'executiu a convocar eleccions. Els republicans són conscients que, sense pressupost, la Generalitat tindrà difícil tirar la legislatura endavant. El "gest de generositat" que han fet no presentant una esmena a la totalitat no és "un xec en blanc" i té "data de caducitat", però serveix, segons el portaveu econòmic d'Esquerra, perquè les negociacions entre el president del Govern, Artur Mas, i el d'ERC, Oriol Junqueras, continuïn en un ambient cordial. "Ho podríem provocar, però seria una mala manera de començar un procés electoral d'aquest tipus i més quan ha de generar un govern de concentració per arribar a la independència", ha subratllat.

 

Els republicans, però, continuen allunyats dels comptes del Govern. Ja no són tan contundents com fa algunes setmanes -Oriol Junqueras havia afirmat rotundament que no aprovarien els pressupostos- però insisteixen en què confien que el Parlament no hagi d'aprovar-los. Aragonès ha explicat que ERC "no descarta cap escenari", però que l'oferiment de diàleg al Govern no és un "xec en blanc" i té una data de caducitat concreta. Les condicions d'Esquerra són clares: acord imminent per avançar les eleccions i dotar a aquests comicis un caràcter constituent que generi acords concrets per avançar cap a la independència de Catalunya.

 

El termini també està clar. ERC vol eleccions a la primavera, l'única manera de dotar als comicis del caràcter "històric" que creuen que demana la societat. Aragonès ha parlat del 19 de gener. És la data quan es començaran a debatre en comissió les esmenes de retorn a les 12 seccions del pressupost. Com també ha fet la resta de grups parlamentaris, els republicans han presentat esmenes de retorn a totes les seccions pressupostàries. Si no canvia aquesta decisió, els pressupostos de la Generalitat acabarien bloquejats en comissió i no arribarien a aprovar-se mai.

 

Aragonés s'ha mostrat convençut que els comptes de la Generalitat no arribaran a aprovar-se perquè Artur Mas "no renunciarà a unes eleccions a la primavera per aprovar uns pressupostos que no es poden complir". La data prevista per al debat final del projecte de llei és el 4 de febrer. En cas que finalment els pressupostos s'aprovessin en aquesta data i el Parlament es dissolgués immediatament després per la signatura del decret de convocatòria electoral, les eleccions no es podrien fer abans del 5 d'abril, fet que les situaria o bé enmig de Setmana Santa o a tocar de les municipals, en cas que s'ajornessin fins el 26 d'abril. Una situació que no agrada gens als republicans.

 

Als republicans els agradaria, doncs, que les eleccions ja estiguessin convocades abans del 19 de gener. Aragonès fins i tot ha llençat una proposta a Artur Mas: que les convoqui aprofitant el tradicional missatge de cap d'any que fa a través de TV3.

 

Pròrroga pressupostària

Durant la roda de premsa d'aquest dilluns al Parlament, també ha quedat clar que la posició d'ERC sobre els pressupostos continua sent la mateixa que ara fa tretze dies, quan el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, els va presentar a la cambra catalana. Aragonès ha opinat que són uns pressupostos que certifiquen la "dependència" de Catalunya amb l'Estat, contra la que només hi ha una recepta possible: "independència política".

 

El portaveu econòmic d'ERC ha explicat que fa onze dies que el seu grup no s'ha reunit amb el Govern per negociar aspectes pressupostaris i ha lamentat "l'actitud" de l'executiu amb les darreres "filtracions" a la premsa. Aragonès s'ha referit en concret a l'informe publicat per alguns mitjans aquest passat cap de setmana en què es feia èmfasi que, de no aprovar els pressupostos, es posarien en risc centenars de milions en inversions. "Si hagués tingut voluntat de negociar ens hauria fet arribar aquest informe a nosaltres", ha indicat.

 

Per a Esquerra la solució a curt termini continua sent la pròrroga pressupostària i, per això, han registrat aquest mateix dilluns una proposició de llei relacionada. Els republicans garanteixen que amb aquesta pròrroga es podria incloure la recuperació de la 14a paga dels treballadors públics, del 15% de salari i jornada laboral perduts pel personal interí i de la paga perduda pel personal docent i sanitari de les empreses concertades per l'Administració. 611 milions que s'assolirien a través d'un suplement de crèdit que ERC espera aconseguir gràcies a la baixada dels interessos bancaris i del FLA (-363 milions) i a l'increment de la recaptació de l'impost de successions (+93 milions) i de l'Impost de Transmissions Patrimonials (+233 milions).

 

Aragonès ha indicat que les comunitats de Navarra i Astúries ja han aprovat enguany pròrrogues pressupostàries amb suplements de crèdit i que l'any 1996 el govern espanyol presidit per Felipe González va fer el mateix.

 

Text alternatiu a la llei d'acompanyament per incorporar estructures d'Estat

A diferència del que han fet amb el pressupost, els republicans sí han presentat una esmena a la totalitat contra la llei de mesures fiscals, financeres i administratives que acompanya el projecte pressupostari. L'esmena a la totalitat va acompanyada, a més, d'un text alternatiu.

 

El text que planteja ERC es refereix bàsicament a la creació d'estructures d'Estat, que no surten reflectides en la llei del Govern. Entre d'altres, pretén fixar el compromís d'elaborar en el termini de tres mesos un projecte de llei tributària de Catalunya, que consolidi l'Agència Tributària Catalana. A més, també preveu crear un projecte de llei en tres mesos amb la finalitat de preveure els mecanismes d'inventari, divisió i reassignació dels actius i passius de les administracions públiques a Catalunya en cas que s'hagin de repartir en una negociació sobre la independència.

 

A través de la llei d'acompanyament, ERC també vol retirar els privilegis impositius que reben els casinos a partir dels canvis legislatius previstos per a la inversió de BCN World; modificar l'impost de grans establiments comercials per aconseguir una major recaptació; i rebaixar els sous dels alts càrrecs de la Generalitat per a situar-los per sota dels sous dels consellers i del president de la Generalitat. A més, també incorpora la rebaixa d'algunes taxes especialment per a les famílies monoparentals.

 

Comentarios
Multimedia Diari