Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La covid a Catalunya perd letalitat després de cobrar-se 29.382 vides

Avui justament fa tres anys del primer ciutadà que va morir de coronavirus a tot Catalunya, una dona anomenada Rosalia, a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona

| Actualizado a 06 marzo 2023 12:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El coronavirus que va desembarcar el 2020 a Catalunya ha deixat una factura de prop de 29.382 defuncions en tres anys, si bé la vacunació i la reducció de la incidència ha anat minimitzant una mortalitat que, com passa amb altres virus, probablement segueixi existint encara que en menor mesura.

El 6 de març del 2020, una dona anomenada Rosalia moria a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona (Barcelonès) pel coronavirus i es va convertir en la primera víctima mortal de la pandèmia a Catalunya. Tenia 87 anys, cap vincle amb Itàlia (llavors principal focus europeu de covid) o la ciutat xinesa de Wuhan i un conjunt de patologies prèvies que a penes feien sospitar que estigués infectada per la covid-19.

Des d’aquest moment, el Registre de Mortalitat del Departament de Salut, que inclou les notificacions d’empreses de serveis funeraris, ha comptabilitzat fins al 31 de desembre del 2022 un total de 29.382 morts relacionades per covid. Seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquestes defuncions són de persones infectades amb el SARS-CoV-2, bé perquè aquesta va ser la causa bàsica de la seva mort (van morir per covid) o una causa contribuent al decés (amb covid), ha indicat el Departament de Salut. Aquestes 29.382 morts representen el 0,38% de la població catalana i equivalen a tots els habitants de Sitges (Barcelona) o a omplir dues vegades les graderies del Palau Sant Jordi.

Gairebé la meitat de les morts es van concentrar el 2020, any en què encara no hi havia vacuna i en què es van registrar 15.909 morts, a parts iguals entre dones (7.986) i homes (7.923). El virus va arrelar especialment entre persones grans, moltes als geriàtrics, on es van registrar més de 4.000 morts.

A la primera onada hi va haver jornades amb xifres esgarrifoses: entre el 16 de març i el 14 d’abril del 2020 hi va haver més de 300 morts diaris a Catalunya, amb un pic rècord de 417 òbits en un sol dia el 30 de març.

La covid ja s’ha instal·lat com un virus més entre la societat i, com passa amb la grip, probablement continuarà causant morts anualment, però difícilment amb el protagonisme que va tenir abans.

Comentarios
Multimedia Diari