Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  L’ICIQ col·labora amb un projecte per evitar la proliferació temoral

  Juntament amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer

  13 septiembre 2023 11:36 | Actualizado a 20 septiembre 2023 11:22
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Amb l’objectiu d’investigar noves dianes terapèutiques, inexplorades fins a la data, i desenvolupar nous fàrmacs per al tractament contra el càncer, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona i lInstitut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) van iniciar una col·laboració el setembre de 2022. Aquesta cooperació s’ha convertit en un dels projectes estratègics de l’ICIQ, amb l’objectiu d’impulsar la investigació en aquest camp.

  Concretament, el projecte liderat pel Dr. Jordi Frigola, cap del grup de Replicació Cromosòmica de l’IDIBGI, té l’objectiu de desenvolupar nous inhibidors selectius de les primeres etapes de la replicació de l’ADN. Es tracta d’un pas que es produeix abans que la cèl·lula es divideixi i, per tant, aturar-lo evitaria la proliferació tumoral. Al llarg dels darrers anys, el grup del Dr. Frigola ha trobat noves dianes terapèutiques candidates a dissenyar i desenvolupar nous inhibidors específics de la síntesi genòmica.

  El projecte té l’objectiu de desenvolupar nous inhibidors selectius de les primeres etapes de la replicació de l’ADN.

  En primer lloc, utilitzant tècniques de modelització molecular, l’equip de l’ICIQ estudia les proteïnes involucrades en la fase prèvia del procés de replicació. En aquest sentit, dissenya molècules que es coordinin amb els binding pockets de les proteïnes, cavitats apropiades per a l’encaix de les molècules, inhibint així la replicació en les primeres etapes. Aquestes molècules es preparen després al laboratori d’innovació de l’ICIQ.

  Posteriorment, les molècules sintetitzades al laboratori de l’ICIQ són analitzades mitjançant assajos d’inhibició de la síntesi d’ADN a l’IDIBGI. A partir dels resultats obtinguts en aquests assajos, l’equip de l’ICIQ torna al punt inicial per millorar l’activitat de les molècules i optimitzar la seva eficàcia. El Dr. Félix Cuevas, de l’ICIQ, n’és el responsable.

  La segona aproximació es basa en la síntesi de petits pèptids d’uns trenta aminoàcids, que mimetitzen parts del complex sistema de proteïnes involucrades en les primeres fases de replicació de l’ADN. L’ús d’aquests pèptids permet estudiar processos d’inhibició basats en la interrupció de la interacció entre proteïnes. El Dr. Fernando Bravo, de l’ICIQ, lidera aquest enfocament juntament amb el grup de química computacional del Prof. Feliu Maseras del mateix centre, que estudia l’ajustament i la dinàmica molecular d’aquestes proteïnes al llarg del temps. Tal com explica el Dr. Bravo, «la interrupció del procés de reconeixement entre proteïnes permet incorporar teràpies innovadores que són sinèrgiques amb altres tractaments, la qual cosa redundarà en teràpies més eficaces contra el càncer».

  Comentarios
  Multimedia Diari