Medi ambient
L’ampliació d’una argilera preocupa els ecologistes
GEPEC–EdC i Salvem lo Montsià presenten al·legacions al projecte perquè amenaça patrimoni arqueològic, flora i fauna protegides

L’explotació es troba envoltada d’oliveres monumentals i hàbitats amenaçats.
El projecte d’ampliació de l’extractiva d’argila Ferradura II, a Ulldecona, promogut per l’empresa CEMEX, es troba a la falda del Montsià, a tocar d’espais protegits catalogats dins la Xarxa Natura 2000 i el Pla d’Espais d’interès Natural (PEIN) de la Serra del Montsià, en una zona d’elevat valor ecològic i patrimonial.
L’ampliació prevista afectaria greument un entorn amb jaciments arqueològics reconeguts, oliveres monumentals i hàbitats d’aus protegides (com l’àguila cuabarrada o el còlit ros), algunes d’elles en perill d’extinció. Es tracta d’un espai ja castigat per activitats extractives anteriors, on una nova intervenció comportaria danys difícils de revertir.
«Davant l’actual crisi ambiental que estem patint, cal conservar el poc que ens queda», comenta Joaquim Estellé, del grup ecologista GEPEC–EdC. Estellé indica que «la nostra alternativa, que ja vam proposar el 2021, passaria per evitar que es facin extraccions en un radi d’1,5-2 kms a l’entorn dels jaciments arqueològics de la Ferradura».
En aquest sentit, l’empresa ha fet pública una nota dient que «en trobar-se a una distància que consideren prou allunyada d’una zona amb valor històric, les autoritats no han considerat necessari prendre mesures especials de protecció».
Proposen evitar que es facin extraccions en un radi d’1,5 - 2 quilòmetres a l’entorn dels jaciments
Els grups GEPEC–EdC i Salvem lo Montsià manifesten el rebuig a l’ampliació i insten les administracions a vetllar per la protecció d’aquest territori. Compten amb el suport de diverses entitats adherides: Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona, Centre d’Estudis d’Ulldecona, Ecologistes del Sénia, Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal d’Alcanar, AMEVESABA, Associació Sediments i Ecologistes en Acció.
Patrimoni arqueològic en perill
Segons el GRAP, «no podem permetre que la voracitat d’una empresa sacrifiqui la riquesa cultural i científica d’un territori que podria esdevenir un motor de desenvolupament alternatiu i sostenible, vinculat a la recerca, la divulgació i el turisme de qualitat. La Ferradura i la Cogula no són obstacles per al progrés: són el progrés quan aquest es concep en clau de respecte, coneixement i futur».