Ebre

Què he de fer si visc en una casa aïllada i hi ha un incendi forestal a prop?

Protecció Civil, Agents Rurals i Bombers porten a terme una xerrada per als veïns de Tortosa de disseminats, per donar-los consells d’autoprotecció en cas d’incendi forestal

Un grup de xalets envoltats de vegetació a la zona de la Simpàtica de Tortosa.Joan Revillas

Marina Pallás Caturla

Creado:

Actualizado:

Què he de fer si visc en un habitatge disseminat o en una caseta de camp i hi ha un incendi forestal a prop? Quines accions puc fer a casa per autoprotegir-me? És millor tancar-nos a casa o sortir? Per respondre totes aquestes qüestions, representants de Protecció Civil de la Generalitat, Agents Rurals i Bombers, han dut a terme una xerrada per als veïns de Tortosa per donar-los consells d’autoprotecció en cas d’incendi forestal en urbanitzacions i cases aïllades. Com a punt destacat, s’ha recordat la importància de no marxar de casa si no ens ho ordenen, ja que fer-ho pot comportar un risc vital.

La directora dels serveis territorials d’Interior, Paula Navarro, ha explicat que la xerrada amb els veïns és una de les primeres mesures per sensibilitzar la població i saber com actuar davant d’un incendi arran de l’aprovació finalment del Pla d’emergències DUPROCIM de Tortosa.

«Ha sigut un procediment molt llarg, la ciutat ha estat molts anys sense tenir el pla d’emergències municipals i finalment s’ha pogut aprovar. Una de les primeres mesures del pla és fer una xerrada amb persones que viuen envoltades de paratges naturals i que presenten alt risc davant d’un incendi forestal», ha valorat la directora.

Rafel Prades, responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, ha detallat que el DUPROCIM és «un document molt complet amb tots els riscos i identifica tots els elements vulnerables en zona boscosa i organitza la resposta de les emergències, de forma que si hi ha un incendi s’estableix de quina manera s’avisa els veïns i com es protegeixen».

Com ha explicat Prades, Tortosa té un dels termes municipals més grans de les Terres de l’Ebre i això fa que hi haja molta dispersió d’habitatges per tot arreu. «Però hem de pensar no només en la gent que viu allí tot l’any si no també en la que té una casa i va només en caps de setmana i no és la casa principal. Potser ells necessiten més conscienciació». Per tot plegat, la informació és bàsica i essencial, per preparar-se primer i per saber com actuar en cas d’emergència. «I és bàsic que l’administració pública tinguem la capacitat de transmetre aquests missatges per garantir l’autoprotecció de la població».

Ricard Expósito, cap de regió d’Emergències de Bombers de la Generalitat, també ha explicat durant la xerrada com les urbanitzacions no s’han construït per protegir-se del foc sinó per altres paràmetres, com per tenir millor vista enfront del mar, etc.

També el sotsinspector d’Agents Rurals Xavier Gilabert ha posat de relleu la importància de la prevenció d’incendis forestals ja que 9 de cada 10 incendis tenen un origen en les activitats humanes, sigue de forma intencionada, per descuit o per accident.

Hi ha una sèrie de recomanacions i consells per minimitzar les conseqüències davant d’un incendi, tenint cura especialment en la prevenció i en la vegetació propera a les cases. Les urbanitzacions han de disposar d’una franja de protecció perimetral de 25 metres d’amplada. No han de tenir vegetació seca i els arbres han d’estar aclarits i podats.

Si finalment es declara un incendi forestal, cal quedar-se dins de casa amb la família i els animals domèstics i mantenir-se junts a la zona més interior de la casa fins que les autoritats no ordenin evacuar i anar a un punt indicat. També es recomana tancar les portes, finestres i qualsevol obertura, el gas, butà o gasoil i, si hi ha temps, recollir tendals, treure cortines o allunyar mobles de la façana.

Com em preparo abans d'un incendi?

  • Deixa 2 metres sense vegetació ni restes vegetals al voltant de la façana
  • Deixa 6 metres de distància entre els arbres del jardí
  • Neteja les teulades, els porxos i els tendals de fulles i branques seques
  • Evita les tanques i els porxos de bruc sec, xiprer o tuia.
  • No deixis bombones de butà ni piles de llenya prop de casa
  • Prepara l’equip d’emergència (documentació, farmaciola, ràdio...)

Com em protegeixo durant un incendi?

  • Confina’t dins de casa amb la família i els animals domèstics
  • Mantingueu-vos junts a la zona més interior de la casa
  • Tanca les portes, finestres i qualsevol obertura
  • Tanca el gas, butà o gasoil
  • Si tens temps, recull tendals, treu cortines o allunya mobles de la façana.
  • Si les autoritats ordenen evacuar, tanca el llum i el gas, les portes de les habitacions i la casa, agafa l’equip d’emergència i ves al punt indicat.
tracking