25 anys d’investigació a l’Antàrtida per part de l’Observatori de l’Ebre

Durant tot l’any es fa una observació i es recullen dades extenses per comprendre el camp magnètic terrestre

17 enero 2022 11:50 | Actualizado a 17 enero 2022 12:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Observatori de l’Ebre celebra 25 anys d’estudi a l’illa de Livingston, a l’Antàrtida. Des de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I, l’observatori registra i recull dades sobre camp magnètic terrestre i el registre ionosfèric.

Amb aquest seguiment, els científics busquen assegurar un registre continu en un lloc remot, fet que proporciona un millor coneixement sobre la zona i possibilita nous estudis sobre els principals efectes de la relació entre el vent solar, la magnetosfera i la ionosfera terrestre. «Des de fa 25 anys mantenim una sèrie d’observacions molt valuoses per tal de comprendre el magnetisme a una zona del món on, per raons òbvies, hi ha pocs estudis», explica al Diari de Tarragona Pere Quintana, responsable de premsa de l’Observatori, tot repassant la trajectòria d’aquest projecte que va començar a finals de 1995. En aquell moment, es va instal·lar tota l’estructura necessària per acollir un observatori geomagnètic automàtic i l’any següent es van instal·lar tots els instruments necessaris per començar a treballar.

Des d’aquell moment, s’han registrat dades contínues, que segons el responsable de premsa han d’anar fent-se periòdicament, «les sèries geofísiques com més anys s’observen, més valor tenen», indica, i es fixa en els extensos registres aconseguits durant aquest temps. «Estem molt contents, fa 25 anys que estem tirant endavant això amb unes dades referents i importants del geomagnetisme de la Terra», celebra Quintana el progrés assolit, que és «sobretot en l’àmbit de l’observació. A l’hora de fer mapes en aquella zona és difícil i això ajuda després a fer aplicacions pel que fa a navegació i d’altra mena».

Tot això ha estat possible gràcies a un grup de científics que elaboren i fan un seguiment d’aquest estudi durant tot l’any, fins i tot desplaçant-se al lloc i a un equip tècnic que amb els anys s’ha anat millorant i innovant. «Amb els anys hem anat millorant els instruments i programari, però encara hi ha certes mesures que s’han de fer manualment. La base espanyola només obre durant l’estiu antàrtic i hi havia observacions que només les teníem en aquell moment. Ara estem progressant cap a una automatització completa amb tot de reptes d’enginyeria i ciència», apunta Quintana.

Treball a l’Antàrtida

Actualment, durant el nostre hivern, època que correspon a l’estiu antàrtic, Miquel Ibáñez, tècnic de l’Observatori de l’Ebre, treballa in situ per tal de dur a terme les tasques de recuperació de dades recollides de forma automàtica durant els mesos anteriors, a més de fer manteniment i calibratge dels instruments tècnics. Durant la resta de l’any, les dades són enviades per satèl·lit fins a Roquetes, tot i que es va assajar la transmissió d’aquestes mateixes dades via ràdio amb col·laboració amb un grup d’enginyers de la Universitat Ramon Llull, tot un repte en l’àmbit de les telecomunicacions.

Comentarios
Multimedia Diari