Ascó viu amb força la festa de Sant Antoni: fogueres, curses equines i molta tradició

El municipi riberenc arrenca avui amb quatre dies de festes en honor al patró dels animals amb un programa que manté els actes més tradicionals pensats per a tots els públics

16 enero 2020 10:40 | Actualizado a 16 enero 2020 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de les festes de Nadal i Reis, Sant Antoni arriba amb força a moltes poblacions de les Terres de l’Ebre. A un dels llocs on més arrelada està l’onomàstica és al poble d’Ascó, on va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La celebració dona el tret de sortida a les festes d’hivern, que s’allargaran des d’avui fins al diumenge 20, un cap de setmana on la devoció cap al patró dels animals i la festa lúdica conviuran a la perfecció entre un gran nombre d’actes com els Tres Tombs o les carreres equines, que faran les delícies de tots els públics.

Entre les primeres activitats de la celebració destaca la plega, que tindrà lloc avui des de les 9 del matí fins ben entrada la tarda. Així, durant tot el dia es recollirà la llenya que els veïns i veïnes han deixat a la porta de casa seva i que servirà per alimentar la foguera, que es prendrà divendres a les 18.30 hores i romandrà encesa al Pla de l’Església durant els tres dies que dura la festa.

En canvi, al vespre tindrà lloc una altra plega, en aquest cas de diners, que temps enrere servia per sufragar el cost de la celebració, però que actualment va destinada al fons parroquial. El primer dia acabarà amb l’espectacle Tourist (or not tourist) al Casal Municipal, on també s’ha organitzat un karaoke i discomòbil.

Entre les tradicions més antigues que perpetua la festa de Sant Antoni d’Ascó es troba també la dels càrrecs que ostenten les figures més importants d’aquesta: el clavari i els majorals. D’aquesta manera, els tres joves són els encarregats d’organitzar els quatre dies d’activitats durant tres anys consecutius, en els quals cada un d’ells actuarà un any com a clavari de forma rotatòria.

El canvi de clavari es realitza durant els Tres Tombs, que en aquest cas serà el divendres a partir de les 9 del matí. Serà llavors quan els carros de cavalls, matxos i rucs iniciaran l’itinerari en direcció a casa del clavari de l’any passat, Miquel Angel Ribes, per recollir la imatge de Sant Antoni que a continuació s’entregarà a Xavier Sans Serra, el clavari d’aquest 2020 que custodiarà la imatge de sant Antoni fins a l’onomàstica de l’any següent.

Els responsables de la festa

Les diferents fonts orals i escrites confirmen de l’existència de majorals, almenys, des de finals de segle XIX, i Ascó aquest 2020 està d’estrena, ja que Albert Plaza Grau, Miquel Biarnés Masip i Xavier Sans Serra ocuparan el càrrec fins a l’any 2022.

El clavari d’aquest any, Xavier Sans, afirma que «el fet de tenir aquest càrrec és un privilegi, així que encarem la festa amb devoció i respecte perquè tot surti bé i es perpetuï al llarg dels anys». D’altra banda, el majoral Miquel Biarnés deia que «els majorals som amics i «quintos», el que suma un punt més que ens faci especial il·lusió». Biarnés afegia que «és un orgull tenir la responsabilitat d’una festa tan arrelada com Sant Antoni». Formar part de la comissió organitzadora té un significat molt especial per als joves. Biarnés també declarava que un dels actes que més es gaudeix és l’encesa de la foguera, que serà divendres a la tarda: «És el primer dia i el punt més àlgid de la festa», sentenciava. Segons el majoral, estar al capdavant dels actes comporta fins a 9 mesos de feina, en els quals reben el suport de familiars i amics, així com de l’Ajuntament i el Mossèn del poble.

De Sant Antoni també són imprescindibles les curses equines, que se celebraran divendres i dissabte al circuit de Sant Antoni de la Fontxinxella. Hi ha constància que als anys seixanta, les «corrides» finalitzaven al carrer dels Clots, per això es realitza una cursa que es podrà veure diumenge a partir de les 12 del migdia, i que sortirà del barranc de la Peixera.

Comentarios
Multimedia Diari