Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Detecten esquerdes i fissures a la capella de la Cinta de Tortosa

  S’han hagut de fer treballs puntuals de conservació a parts del sostre

  26 febrero 2024 17:20 | Actualizado a 26 febrero 2024 17:20
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Temas:

  La capella barroca de la Mare de Déu Cinta, dins de la catedral de Santa Maria de Tortosa, ha estat objecte aquest mes de febrer d’una inspecció i una intervenció puntual de conservació i restauració després d’haver-s’hi detectat esquerdes i fissures, així com un despreniment de fragments d’una pintura mural.

  Segons ha explicat el bisbat de Tortosa, l’actuació ha consistit en una inspecció de l’estat de conservació de les pintures murals dels sostres i en l’execució d’aquesta intervenció per mantenir en bon estat el conjunt. Els despreniments detectats es van produir en el primer tram de la volta de la nau, els quals han estat col·locats de nou al seu lloc. Així, s’ha considerat que calia fer una inspecció detallada de les voltes i cúpula, la qual ha servit per detectar diversos problemes de conservació, tant a les pintures com en els arcs de pedra de jaspi (típica de Tortosa).

  Els treballs han permès observar esquerdes i fissures, així com cristal·litzacions de sals solubles. «Aquestes es localitzen en sectors d’una certa entitat, afectant les pintures d’una manera significativa», expliquen des del bisbat. Per als treballs s’ha hagut de disposar d’una plataforma elevadora articulada per poder accedir a totes les superfícies i analitzar-les de prop. Aquesta actuació ha estat duta a terme per especialistes conservadors i restauradors de l’empresa Lesena, Servei Integral al Patrimoni, els quals han comptat amb la col·laboració de l’empresa Obres Tomàs Estrada. S’ha aprofitat l’ocasió per substituir totes les bombetes de les làmpades que il·luminen l’espai.

  La reial capella de la Mare de Déu de la Cinta es va començar a construir el 1672 segons projecte del mestre d’obra valencià Diego Martínez. Està decorada amb gran luxe, a base de jaspi de Tortosa i marbre –el blanc de Carrara, i el negre, de Gènova–, pa d’or, forges i escultures. Les obres de les voltes i la cúpula van acabar el 1725.

  Comentarios
  Multimedia Diari