Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Detecten un excés de nitrats en l’aigua de l’aixeta a Ulldecona

L’Ajuntament recomana no consumir-la a col·lectius com les embarassades, nadons o persones amb diverses patologies

06 agosto 2022 16:39 | Actualizado a 06 agosto 2022 16:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els controls de qualitat de l’aigua que fa de forma periòdica Agbar han detectat un augment en la concentració de nitrats a l’aigua de la zona d’abastament que subministra al nucli urbà d’Ulldecona que supera els 50 mg/l previst al Reial Decret 140/2003. Els nitrats són una sal química derivada del nitrogen que, a concentracions baixes, es troba de manera natural en l’aigua i el sòl.

Segons ha informat l’Ajuntment, la causa és l’increment de consum combinat amb període de sequera, fet que provoca un augment dels nivells de concentració en aqüífer i l’incompliment de la normativa.

El fenomen afecta al nucli urbà d’Ulldecona, mentre que les analítiques de l’aigua subministrada als nuclis dels Valentins, al Barri Castell, Sant Joan del Pas, Les Ventalles i La Miliana estan dins dels paràmetres normals.

La mitjana dels darrers anys a Ulldecona se situa entorn els 47 mg/l, però les darreres analítiques han detectat una lleugera pujada d’aquests valors. La ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir problemes de salut, especialment en col·lectius com les dones embarassades, els nounats i nadons lactants, Els adults amb un nivell reduït de l’acidesa gàstrica o les persones amb anomalies estructurals de l’hemoglobina, entre d’altres.

Per aquest motiu, es recomana que les persones incloses dins d’algun dels grups de població especialment vulnerables s’abstinguin de consumir aigua d’aquest abastament per beure o cuinar. Cal tenir en compte que quan l’aigua es bull no desapareixen els nitrats, sinó que se’n provoca la concentració, recorden des de l’Ajuntament.

Es poden netejar els aliments amb l’aigua de l’aixeta, perquè la quantitat de nitrats que hi poden quedar retinguts és mínima. Els veïns també poden utilitzar l’aigua de l’aixeta per a dutxar-se, rentar la roba i altres usos domèstics, sense risc per a la salut.

Cuba d’aigua

En previsió però que els nivells puguin continuar uns dies al voltant d’aquestes xifres, l’Ajuntament i Agbar han gestionat de moment el subministrament d’aigua de boca a través d’una cuba per garantir-ne l’accés a tothom. Estarà ubicada al Passeig de l’Estació durant tot el cap de setmana i donarà servei de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00h.

Comentarios
Multimedia Diari