Educar a la població sobre la celiaquia

Pedagogia. L’Associació de Celíacs de Catalunya informa i consciència sobre la patologia per assolir una millor qualitat de vida

30 agosto 2021 17:50 | Actualizado a 31 agosto 2021 05:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’estima que a Catalunya, actualment, hi ha 75.000 persones celíaques i d’aquesta xifra, segons l’Associació de Celíacs de Catalunya, 2.000 són de les Terres de l’Ebre. Per tal de donar-los suport i crear consciència, el 2019 es va crear la delegació Montsià-Baix Ebre.

La delegació està formada per voluntaris amb aquest trastorn o amb fills que ho pateixen. «Vam crear la delegació fa un parell d’anys i tenim una companya que s’ocupa de la Ribera i la Terra Alta. Estem completament connectades», explica Susanna Ferreres, delegada de l’Associació al Baix Ebre i Montsià i explica que entre les persones que en formen part hi ha professors, fet que va motivar la idea de fer xarrades en centres educatius, tant a alumnes com a monitors de menjador, a biblioteques, ajuntaments i en entitats socials. Durant aquest curs passat, conta Ferrerres, a secundària una professora acompanyada d’un alumne celíac, va oferir una xarrada: «Està bé fer aquestes activitats a adolescents, perquè és quan comencen a sortir amb amics i a compartir celebracions. És important saber que es pot sortir com tothom, però que s’han de tenir mesures a l’hora de triar on menjar». La delegada, en aquesta mateixa línia, destaca la importància de conscienciar sobre aquesta patologia: «Vivim en una societat en què ens relacionem molt i sempre tenim algun esdeveniment o celebració amb menjar. Moltes vegades ens reunim a la taula i això per a una persona celíaca pot ser un entrebanc, ja que si s’ha d’asseure i no conèixer com li han d’elaborar el menjar no estarà tranquil·la. El nostre objectiu és acompanyar a la persona celíaca i a la seva família, contribuir a la normalització social, impulsar campanyes de sensibilització dels sectors involucrats, restauradors, productors i distribuïdors i donar suport perquè els organismes públics donin ajuts i rebaixin els preus dels productes, què costen el doble dels habituals»

Ara amb la pandèmia, tal com expliquen des de l’associació, és complicat, però si tot va bé preveuen reprendre les activitats formatives de cara al nou curs escolar. A més, des de l’associació també ofereixen cursos de cuina. «El menjar del dia a dia pot ser més o menys normal, es pot fer per a tota la taula igual i menjar, per exemple, cigrons, bacallà o verdura. Alguns productes els pot menjar tothom, però n’hi ha que no. Normalment el més angoixant són els dolços i tot el que porta farina, sobretot durant les celebracions de Sant Joan, Nadal o Pasqua», afirma la delegada, que anima als afectats per aquesta malaltia a posar-se en contacte amb l’associació per correu electrònic a baixebre-montsia@celiacscatalunya.org o a través del telèfon 664279226.

Restaurants acreditats

Des de l’associació també s’encarreguen d’acreditar els establiments alimentaris i la restauració com a zones on pot menjar una persona amb aquest trastorn. «Una persona celíaca ha d’anar a establiments acreditats, que hàgem revisat abans. És a dir, hem entrat la cuina, hem vist les neveres i hem orientat sobre les elaboracions i la seva preparació», explica Ferreres i afegeix la importància de vigilar amb la contaminació creuada: «És molt important la tècnica per evitar que es contamini el plat i es pugui consumir sense problema».

Aquesta acreditació té una durada d’un any i després s’ha de tornar a revisar. La revisió també està sota l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari