Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Secciones
    Canales
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    En marxa els tractaments per combatre les larves
    de mosquit en arrossars

    Les fumigacions en avioneta abasten unes 2.100 hectàrees de camps vora els municipis deltaics, fins a tres vegades durant l’estiu

    22 junio 2022 17:42 | Actualizado a 22 junio 2022 20:15
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha dut a terme aquesta setmana el primer tractament contra les larves de mosquits que es desenvolupen als arrossars perimetrals dels nuclis urbans i urbanitzats del delta de l’Ebre, en unes 21.00 hectàrees de camps. Fins a mitjans d’agost es faran dos tractaments més als arrossars, que s’afegeixen als que es realitzen en espais naturals per tal de controlar la població de mosquit al Delta. En zones litorals i d’aiguamolls fins al moment ja s’ha tractat una superfície de 1.463 hectàrees i la previsió és arribar fins a les 4.000.

    Concretament, s’ha fet el tractament a l’hemidelta esquerre, a les zones de l’Ampolla-Camarles, l’Aldea, Deltebre i Riumar; i a l’hemidelta dret, a les zones d’Amposta, Eucaliptus, Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i la Ràpita.

    El Copate estableix una àrea de control de 500 metres d’amplada, perimetral a aquestes poblacions o urbanitzacions, que és on es fa el tractament amb una avioneta tres vegades al llarg de l’estiu. «L’objectiu d’aquest tractament és rebaixar la població de mosquits que es generen en aquests camps i que amb facilitat poden picar les persones que viuen en aquestes poblacions», explica el president del Consorci, Xavier Faura, qui destaca també que els tractaments són respectuosos amb l’alt valor ecològic del territori.

    Quant al producte utilitzat per fer el tractament en arrossars és el mateix que la passada campanya, basat en la matèria activa Bacillus thuringiensis, comercialitzat amb el nom de Vectobac 12 AS. «És el mateix producte que fem servir en espais naturals i el riu, el BTI, que és més car i aquesta és la segona campanya que l’utilitzem, per tant, encara hauran de passar un parell d’anys per determinar la seua eficàcia en arrossars», ha comentat el director tècnic del Copate, Raül Escosa. Tot i que el tractament de les larves de mosquit en arrossars s’encarirà un 40%, es mantindran els tres tractaments previstos, igual que el 2021.

    El pressupost de la campanya de control del mosquit i la mosca negra és d’1,6 milions d’euros. El finançament va a càrrec de les aportacions dels ajuntaments del Delta, la Diputació de Tarragona, els consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià i la Generalitat de Catalunya, i compten amb la supervisió del Departament de Salut.

    Mosca negra

    Pel que fa a la mosca negra, per tercera campanya consecutiva s’ha tornat a reduir notablement la població. Fa tres anys, en ple mes de juny, els veïns dels municipis de la riba de l’Ebre alertaven del problema de salut pública que estaven patint per les picades d’aquesta plaga descontrolada. Els tècnics del Copate portaven diverses campanyes sense poder iniciar els tractaments quan toca, a principis d’any, per dificultats burocràtics i administratives.

    Escosa remarca que «s’ha demostrat tècnicament» que tenien raó i ha agraït que els últims anys els tractaments es puguin dur a terme en el termini adient, fet que ha suposat «que les poblacions estiguin rebaixades». «Ha deixat de ser una gran angoixa per a la població, però continuem treballant», ha dit el director tècnic del Consorci. De fet, la setmana que ve es fa el cinquè de set tractaments al riu Ebre.

    El pressupost de la campanya del mosquit i la mosca negra arriba
    als 1,6 milions d’euros
    Comentarios
    Multimedia Diari