Horta transforma un mas abandonat dels Ports en un reclam ecoturístic

Tret de sortida a la rehabilitació del Mas de Burot, on s’aplicaran tècniques constructives tradicionals

07 noviembre 2017 18:18 | Actualizado a 08 noviembre 2017 19:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb llàgrimes als ulls, Vicent Lleonart, recordava ahir la seva infantesa al Mas de Burot, acompanyat dels seus pares i germans, envoltat del ramat de cabres i els horts que els permetien dur a terme una vida en bona part autosuficient. Tot es va estroncar als anys seixanta del segle XX. L’Ajuntament inicià un procés de compra de terrenys, es va prohibir la ramaderia i l’autorització a fer tales forestals als propietaris privats. La severa gelada de 1956 havia castigat enormement els arbres. Tot plegat va contribuir al despoblament dels Ports.

L’últim propietari del Mas de Burot, Francisco Lleonart, va vendre la finca en dues fases, el 1965 i el 1976. A partir de llavors, l’entorn va patir un progressiu abandonament, d’anys, dècades. Fins aquesta setmana. Una empresa contractada per l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha començat els treballs de rehabilitació de l’antic mas, originari de finals del segle XIX i situat en un bell paratge del Massís dels Ports. 

Però no és una rehabilitació convencional. Ni hi ha de viure ningú de nou ni s’utilitzaran els materials propis del segle XXI. L’objectiu és restaurar l’immoble amb l’ús de tècniques constructives tradicionals i de materials naturals, el que avui s’anomena bioconstrucció. El pressupost de l’actuació és de 178.475 euros.

Finalitzada l’obra, l’Ajuntament activarà un servei de visites guiades al Mas de Burot per difondre’l com a exemple de bones pràctiques arquitectòniques i com un valuós actiu ecoturístic que permetrà descobrir l’arquitectura rural tradicional i l’estil de vida a les masies del massís dels Ports.  

Guia d’intervenció
La iniciativa neix d’un inventari de les construccions rurals dins el Parc Natural dels Ports i de l’elaboració d’una guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc, editada el 2016. «Feta aquesta feina, calia posar en pràctica aquests coneixements, escollir un dels masos, i actuar-hi», explicava ahir el tècnic del Parc dels Ports, Josep Maria Forcadell.

Mas de Burot reunia les condicions idònies d’ubicació, accessibilitat, estat de conservació, història i pel règim de propietat, que és municipal. 
L’alcalde, Joaquim Ferràs, va rebre amb molt bons ulls el projecte i l’Ajuntament ha obtingut el finançament necessari gràcies a un ajut del Pla de Foment Territorial del turisme d’Horta. «Recuperant el mas, recuperem la memòria històrica de la vida tradicional als Ports, i fem que Mas de Burot sigui un model per a la rehabilitació respectuosa d’altres masos. És un patrimoni arquitectònic molt important però malauradament s’està perdent», raonà. 

L’arquitecte de l’obra, Òscar Benet, va subratllat la voluntat de preservació d’aquest patrimoni. «És un trosset de la nostra història, tenim el deure de conservar-lo i transmetre’l a les futures generacions».

Jornades formatives
Coincidint amb l’inici de la rehabilitació s’ha activat una pàgina web, amb l’adreça masdeburot.cat. Ofereix informació exhaustiva del projecte i esdevé la principal plataforma de la futura difusió de l’indret com a reclam turístic. 

Finalment, els promotors de la iniciativa organitzaran entre gener i març de 2018 unes jornades formatives sobre l’ús de les tècniques constructives tradicionals i de materials naturals. Constaran de tres sessions teòriques, a la seu del Col·legi d’Aparelladors de les Terres de l’Ebre, i d’una sessió pràctica, al mateix mas. 

Un cop presentat al públic, el projecte es donarà a conèixer entre els veïns d’Horta de Sant Joan aquest divendres, dia 10, a les 19 hores a l’Ecomuseu dels Ports. Col·laboren en l’obra el Parc Natural dels Ports, la Generalitat de Catalunya i els Col·legis d’Aparelladors i el d’Arquitectes de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari