Instal·laran un col·lector per acabar amb les inundacions a la C-12 a Tortosa

El Departament de Territori i Sostenibilitat invertirà 1 MEUR en l'obra, que es licitarà aquest mes de gener i s'executaran durant sis mesos al llarg de 2015 (Àudios)

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

 

Un col·lector que desguassarà directament al riu Ebre és la solució que el Departament de Territori i Sostenibilitat executarà per solucionar definitivament els problemes d'inundacions al pas inferior de la C-12 per sota la via verda, a Tortosa. Identificat com un dels punts viaris més conflictius del territori durant episodis de pluja, l'actual sistema de bombes quedava freqüentment inutilitzat i provocava acumulacions d'aigua que obliguen a tallar la carretera cinc o sis cops a l'any. El projecte, que es licitarà al gener i s'executarà en sis mesos, preveu conduccions d'entre 800 i 1.200 mil·límetres de diàmetre al llarg d'uns 800 metres per recollir les aigües pluvials d'una zona de 40 hectàrees.

 

El nou sistema de col·lectors -se n'instal·laran dos de secundaris que confluiran al principal, a partir del pas inferior de la via verda de la C-12- està dissenyat per poder desguassar fins a l'Ebre un cabal d'aigües pluvials de fins a 5,7 metres cúbics per segon. Segons han reconegut tant el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, com l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la solució adoptada fa tres anys, amb la instal·lació de dues bombes i un dipòsit per drenar les aigües pluvials s'ha revelat del tot insuficient.

 

D'una banda, perquè l'actual sistema havia de recollir l'aigua de la pluja no només de la carretera sinó d'una superfície molt més àmplia de la que es creia: unes 40 hectàrees adjacents del polígon industrial, del barri de Ferreries o del municipi veí de Roquetes. Quan falla una de les bombes -per manca de subministrament elèctric durant tempestes- o quan, fins i tot, totes dues no tenen prou capacitat de drenatge davant episodis intensos de pluja, s'acaben acumulant importants quantitats d'aigua al pas inferior. Un fenomen que es produeix cinc o sis cops l'any, barrant el pas de la carretera i entorpint la circulació a la zona, que sovint havia de ser desviada pel nucli urbà de Tortosa.

 

El nou projecte és tècnicament més complex -per la gran superfície que ha d'abastar així com les pendents que en dificulten l'execució- i, també, més car. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha habilitat una partida de prop d'un milió d'euros per a la seva concreció. Font ha avançat que la licitació tindrà lloc aquest mes de gener, amb la previsió de començar les obres -que s'allargaran sis mesos- cap a la primavera. "Ens permetrà resoldre tots els problemes de drenatge en aquest punt i garantir la seguretat als usuaris en dies de pluja o habituals", ha abundat Font, per qui la inundació d'aquest pas de la C-12 suposa el "problema de seguretat més important al conjunt de les Terres de l'Ebre".

 

Segons ha afegit Bel, les obres tindran algunes afectacions, en forma d'expropiacions i ocupacions temporals. També afectaran el pas del trànsit per la C-12, que no s'arribarà a tallar completament i es podrien habilitar desviaments. L'alcalde de Tortosa, a més, ha precisat que el projecte ja preveu el futur soterrament de la carretera C-12 al seu pas per la ciutat. En aquest sentit, ha especificat que el nou sistema de col·lectors s'ha dissenyat amb la previsió que es pugui aprofitar en el moment que s'executi aquesta obra.

 

Projecte de variant enllestit

Precisament, Font ha aprofitat la presentació de l'obra de drenatge per anunciar que la Generalitat aprovarà de forma definitiva el projecte constructiu del desdoblament de la C-12 al seu pas per Tortosa -la que inicialment havia de ser la variant de la carretera-, aquest mes de gener. "No agradava a Tortosa i hem estat capaços de consensuar una variant que ja agrada", ha apuntat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.

 

L'alcalde de Tortosa, s'ha felicitat també per l'anunci de la nova variant de la C-12: "l'hem adaptat al màxim a les necessitats de la ciutat, del territori i l'hem fet compatible a les demandes dels veïns. El pas pel Canalet, Vinallop i la ciutat de Tortosa", ha indicat. Tot això, però, queda ara pendent de la "disponibilitat pressupostària" del Govern per executar-la. La inversió estimada és de 106,5 milions d'euros.

 

Rebaixa de tarifes de transport

Per últim, l'Ajuntament de Tortosa i el Departament de Territori i Sostenibilitat han signat un acord que permetrà a l'Ajuntament de Tortosa pagar a preu d'abonament el cost del bitllet de la línia interurbana L1 que circula entre Tortosa, Roquetes i Jesús. El consistori, que explota les línies interiors L2 i L3 dins del sistema tarifari integrat, havia d'abonar els transport per la L1 al preu convencional. Aquest acord, que afecta uns 60.000 viatges a l'any, s'haurà de traduir en un estalvi de 40.000 euros per al consistori.

 

Segons Bel, aquesta reducció de costos haurà de permetre al consistori aprovar -paral·lelament al nou concurs per a l'adjudicació del servei, amb una reorganització i "racionalització" de les línies L2 i L3- unes noves tarifes rebaixades per als bitllets senzills i per als abonaments per a la gent gran.

Comentarios
Multimedia Diari