La Fatarella i la Sénia utilitzaran la biomassa per escalfar edificis municipals

Està previst que la caldera entre en funcionament al novembre

27 julio 2020 09:00 | Actualizado a 27 julio 2020 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fatarella i la Sénia comencen els treballs per escalfar els equipaments municipals amb biomassa a través del projecte «Xarxa de Calor de Proximitat». Una iniciativa liderada per la Diputació de Tarragona que engloba una desena de municipis, entre els que també es troben Gandesa, Horta de Sant Joan, Rasquera i Tivissa, entre altres del Penedès i el Camp de Tarragona.

En el cas de la Fatarella, el sistema es va començar a implantar a l’Escola, lo Centro, l’edifici de Cal metge vell, l’Aurera i l’ajuntament, reduint les emissions de CO2 i estalviant prop de 22.000 euros l’any. La caldera de biomassa, que s’instal·larà a l’edifici de les escoles velles, que es rehabilitarà prèviament, tindrà una potència de 200 kW i preveu una inversió de 292.000 €. Està previst que la caldera entre en funcionament al novembre.

D’altra banda, a la Sénia donarà servei als edificis nou i vell de l’Escola Jaume I, a la Llar d’infants i a l’edifici del menjador escolar i al centre de rehabilitació. En aquest cas, la caldera de biomassa s’instal·larà en un solar entre la Llar d’infants i el menjador de l’escola. Tota l’obra preveu una inversió de 263.548 euros i està previst que funcioni a finals del mes d’octubre.

La Xarxa de Calor de Proximitat, impulsada per la Diputació de Tarragona, és una iniciativa que pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d’aquesta manera, impulsar un sistema d’abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La biomassa

Ambientalment, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions considerables i un estalvi econòmic, aproximadament, de 14.630 euros anuals a la Sénia i 22.000 a la Fatarella. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revalorar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior.

Però la iniciativa de la Diputació va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte.

Comentarios
Multimedia Diari